În urma negocierilor purtate, Guvernul a acceptat noi majorări salariale pentru angajații din sistem și acordarea unei prime anuale. Este vorba, printre altele, de o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.
În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul intenţionează, totodată, să adopte şi un act normativ care îi vizează pe absolvenţii de liceu şi pe elevii de clasa a VI-a. Din cauza grevei din educaţie, ministerul va elimina probele orale la limba română, limba minorităţilor naţionale, limba străină studiată în liceu şi la competenţele digitale de la Bacalaureat.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, care ar urma să fie adoptată în şedinţa de astăzi, la aceste probe elevii vor primi notele pe care le-au obţinut în liceu şi este posibil să fie vorba de notele din clasa a XII-a. Şi tot acest act normativ mai elimină şi Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VI-a, dar şi ora cu inspecţie pe care trebuiau să o susţină profesorii care sunt în examenul de titularizare. În cazul acestora se vor susţine doar probele scrise.
După întâlnirea de la Palatul VIctoriei, profesorii ar putea anunţa dacă renunţă la grevă şi se vor întoarce la catedră, în contextul noilor propuneri venite de la Guvern.
"Adevărata criză abia acum vine"
Profesorul de economie Mircea Coșea a spus, într-un interviu acordat DCBusiness, că datele publicate de INS confirmă previziunile sale conform cărora România începe să simtă criza din a doua jumătate a acestui an: ”Până acum a plutit în derivă”, a mai comentat economistul
Am cerut profesorului Mircea Coșea să ne facă o radiografie a cifrelor privind PIB-ul României din primul trimestru al anului curent, cifre care au fost publicate de Institutul Național de Statistică și care arată că țara noastră a avut o creștere a produsului intern de numai 0.1% față de 2022.
Mircea Coșea a afirmat că: ”Problema se complică pentru că unele previziuni pe care le am făcut se adeveresc. Mai precis este vorba despre faptul că adevărata criză începe în România de-abia după a doua jumătate a acestui an. Începem să simțim încă de pe acum că ea va fi din ce în ce mai importantă din mai multe motive. Primul motiv este că acești factori de creștere pe care ne-o arată, și anume comerțul și serviciile auto și transporturile, sunt lucruri destul de sensibile. Comerțul deja a început să aibă, evident, o scădere a cererii. Cererea scade, consumul scade și el până la urmă. De aici o serie întreagă de elemente negative care merg până la micșorarea ponderii adaosului comercial ca venituri la buget. Asta este recesiunea care se va vedea”, a opinat economistul care a continuat spunând că: ”Deci bugetul are de suferit în continuare și va avea și mai mult de pătimit, în condițiile în care colectarea nu are nici un fel de speranță că va fi mai mare, chiar dacă s-a schimbat conducerea”, a mai afirmat profesorul..... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...