Guvernul majorează o serie de indemnizații
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Guvernul României a prezentat un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență ce vizează modificarea articolului 58, alineatele (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Inițiativa, propusă de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, are ca scop majorarea indemnizațiilor lunare pentru adulții și copiii cu handicap grav, începând din luna iunie 2024.

La ora actuală Legea nr. 448/2006 stipulează că persoanele cu handicap, fie adulți, fie copii, au dreptul la prestații sociale indiferent de veniturile obținute din alte surse. În România, aproximativ 893.686 de persoane cu handicap sunt îngrijite de familii sau trăiesc independent. Dintre acestea, 389.000 de persoane (340.200 adulți și 48.800 copii) sunt încadrate în grad grav de handicap, întâmpinând dificultăți semnificative în obținerea veniturilor din muncă.

În expunerea de motive a propunerii legislative se spune că având în vedere creșterea prețurilor la produsele de bază și evoluția costurilor pentru nevoile zilnice, o majorare a indemnizațiilor este considerată esențială. De exemplu, în 2023, prețurile alimentelor au crescut cu 14.89%, mărfurile nealimentare cu 7.08%, iar serviciile cu 1-1.25%. În acest context, numeroase solicitări au fost făcute pentru majorarea indemnizațiilor prevăzute de articolul 58 din lege.

Modificările propuse

Proiectul de ordonanță de urgență propune majorarea cu 10% a indemnizației lunare pentru adulții cu handicap grav și a prestației sociale pentru copiii cu handicap grav. Celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradele de handicap accentuat sau mediu vor rămâne neschimbate.

Categoria  % ISR actual  % ISR propus
Prestații sociale (adulți)  
Handicap grav  70%  80%
Handicap accentuat  53%  53%
Handicap mediu  30% 30%
Prestații sociale (copii)    
Handicap grav 60%  70%
Handicap accentuat  35%  35%
Handicap mediu  12% 12%


Se preconizează că această măsură va asigura un nivel de protecție socială adecvat pentru aproximativ 389.000 de persoane cu handicap grav, reducând riscul de sărăcie și excluziune socială.

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe termen scurt și lung include modificări semnificative ale cheltuielilor bugetare, cu o creștere estimată la 305.000 mii lei în primul an, ajungând la 357.000 mii lei în al cincilea an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel