Hidroelectrica vizează obținerea a peste 1 miliard de euro din oferta publică inițială (IPO)
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Barajul Vidraru
Barajul Vidraru
Anul 2023 ar putea deveni unul extrem de interesant pentru Hidroelectrica dar și pentru bugetul României, în condițiile în care se pregătește oferta publică inițială pentru 20% din acțiunile companiei, procent deținut de Fondul Proprietatea.
  • Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București în iulie

  • Compania susținută de stat ar putea obține peste 1 miliard de euro din oferta publică inițială (IPO), care ar fi una dintre cele mai mari din Europa în acest an, potrivit unei surse apropiate

  • Oferta va include acțiunile deținute de Fondul Proprietatea, un fond de investiții administrat de Franklin Templeton, care și-a evaluat participația la 2,2 miliarde de euro în aprilie

  • IPO-ul face parte dintr-un acord cu UE pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică și vine într-un moment de liniște pentru piața europeană a listărilor

Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum în acest an, afirmă surse citate de Reuters.

Compania susținută de stat, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunțat la începutul zilei de marți că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare.

Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea acțiunilor.

Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de managerul american de active Franklin Templeton (BEN.N).

Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro în luna aprilie, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, fondul a declarat anul trecut că s-ar putea să nu-și poată vinde întreaga participație în cadrul unui IPO intern, după ce a renunțat la planurile de listare dublă a acțiunilor la Londra și București.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, asigurând o treime din energia electrică. Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Deși guvernul român nu vinde acțiuni, oferta publică inițială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

Planul Hidroelectrica vine într-un moment de liniște pentru ofertele publice inițiale europene, după ce creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea geopolitică aproape că au paralizat piața anul trecut.

Consilierii în domeniul IPO speră ca cei care au luat inițiativa timpurie, precum Hidroelectrica, să contribuie la pregătirea terenului pentru o redresare mai puternică a activității de listare în a doua jumătate a anului și până în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel