Îmbulzeală mare pe piața europeană a introducerilor la bursă

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de la Frankfurt / Foto: Deutsche Boerse
Bursa de la Frankfurt / Foto: Deutsche Boerse
După un an dificil în 2023, piața IPO își recapătă puterea după un început promițător de an. 

Un parfum de relansare a învăluit piața europeană de IPO. Spre deosebire de 2023, terenul pare mai favorabil pentru acest tip de operațiuni, cu indici la cel mai înalt nivel și speranța că băncile centrale vor începe, în sfârșit, să reducă dobânzile de politică monetară. 

Numai în prima lună a anului companiile de pe Bătrânul Continent au strâns 3,2 miliarde de dolari, aproape dublu față de anul trecut, după cum reiese din datele London Stock Exchange Group, citate de Financial Times. Piața realizează astfel cel mai bun start anual din 2021, exercițiu care a intrat în analele bursiere cu peste 300 de companii care au experimentat aventura primei listări la o bursă de valori de pe pământ european. 

Printre operațiunile care au animat piața europeană de IPO la începutul anului, se poate cita listarea parțială a Aeroportului Internațional Atena de către statul elen. Renk german a trecut cu succes prin furcile caudine ale bursei. Producătorul german de cutii de viteze a revenit, de fapt, pe piețele financiare, grupul fiind deja listat din 1923 până în 2020 la Frankfurt. Titlul evoluează deja în jurul valorii de 27 de euro, cu 80% peste prețul de lansare stabilit la 15 euro. 

Recuperarea pieței europene a IPO a demonstrat „semne încurajatoare la începutul anului cu câteva listări demne de laudă”, a declarat pentru Bloomberg Andrew Briscoe, șeful pieței de capital de capital al Bank of America pentru EMEA.

Pe linia de start se află, de asemenea, Douglas, pentru o Ofertă Publică Inițială la Frankfurt.  Distribuitorul de parfumuri, deținut de fondul de investiții CVC, plănuiește să strângă puțin peste 1 miliard de euro, și vizează o evaluare de 6 miliarde de euro.

O piață germană dinamică

De fapt, și în acest caz este vorba despre o revenire la bursă a companiei Douglas, radiată de la Bursa de Valori din Frankfurt în 2013, după ce a fost cumpărată de fondul de investiții Advent și familia Kreke. Pentru ca, ulterior, în 2015, firma să ajungă pe mâinile fondului CVC Capital Partners care se pregătește și el să intre la bursă în 2024, la Amsterdam.

Douglas va fi așadar pe cale să fie a doua IPO a anului la Frankfurt, după cea a grupului Renk. Dar, după cum scrie Reuters, pe lângă Douglas, sunt așteptate cel puțin patru IPO majore la Bursa de Valori din Frankfurt. Inclusiv pe cea a Flix, compania-mamă a Flixbus, care intenționează să lanseze o IPO în iunie în Germania, cu o valoare țintă de aproximativ 4 miliarde de euro, potrivit Financial Times. „Va fi primul IPO finanțat prin capital de risc în Europa în acest an”, a subliniat publicația financiară.

Compania elvețiană Galderma se află într-un stadiu mult mai avansat, deoarece plănuiește să facă primii pași la Bursa din Zurich pe 22 martie. Specialistul în îngrijire dermatologică speră să strângă 2,3 miliarde de franci elvețieni.

Pe coastă italiană, Golden Goose cochetează cu ideea intrării la bursă, la Milano, unul dintre templele modei mondiale. Brandul italian de pantofi, cunoscut pentru încălțările lui cu aspect uzat și îmbătrânit, speră să strângă ceva mai mult de 1 miliard de euro.

Pași timizi la Paris

În Franța, însă, până în prezent doar Sodexo a pilotat cu succes IPO-ul Pluxee, divizia sa de vouchere pentru restaurante, la începutul lunii februarie.

Rămâne incertă următoarea IPO a diviziei Consumer Health, anunțată în octombrie anul trecut de Sanofi. Potrivit Bloomberg, mai multe fonduri de investiții și-au exprimat interesul pentru această activitate pe care gigantul farmaceutic intenționează să o pună pe bursă cel mai devreme în trimestrul patru. 

Trezirea ar putea veni și din operațiuni de dimensiuni ceva mai modeste. Câteva companii și-au dezvăluit în septembrie anul trecut dorința de a intra la bursă. Inclusiv Imeon Energy, cu inteligența sa în slujba locuințelor autonome, sau Groupe Morlot, specialist în construcții și industria lemnului care ar fi candidați pentru o sosire pe Euronext Growth în acest an...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel