În nordul Norvegiei, două femei au dezvoltat o afacere interesantă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Norvegia / FOTO: Freepik
Norvegia / FOTO: Freepik
Cufundată în apa înghețată a arhipelagului Lofoten din nordul Norvegiei, Angelita Eriksen recoltează cu un cuțit o mână de alge care vor ajunge în farfuria unui restaurant gastronomic european.

„Avem cele mai limpezi și mai curate ape din Europa și suntem norocoși să avem această resursă care crește fără nici un ajutor practic din partea noastră. Vrem să o arătăm restului lumii”, explică ea din atelierul de uscare.

Pentru a-și dezvolta compania, Lofoten Seaweed, specializată în recoltarea și prepararea algelor pentru hrană, Eriksen, fiică de pescar s-a asociat cu Tamara Singer, fiica unei japoneze care prepară alge marine pentru aproape orice fel de mâncare.

Ajutată de șase angajați, norvegianca recoltează manual 11 tone de alge marine pe an, sezonul de vârf extinzându-se de la sfârșitul lunii aprilie până în iunie. "Culegem alge dulse, nori și brune toamna și iarna. E frig stăm stăm o oră" cu picioarele în apă, de-a lungul coastei”, a detaliat Eriksen. 

„Dar la sfârșitul lunii mai, în plin sezon, transpir în timp ce lucrez în salopetă, iar când îmi scot mănușile, ies aburi”, povestește în continuare tânăra antreprenoare. „Este și o provocare fizică, dar în același timp este și un prilej de a medita în liniște, privind la întinderea de apă care te cuprinde din toate părțile, îți încântă privire și îți liniștește spiritul”, spune Angelita Eriksen.

Pulpă delicată

Cele două femei se concentrează pe aproximativ zece soiuri de alge marine, un aliment savurat de multă vreme în Japonia și a cărui calitate nutrițională cucerește treptat Europa. Algele marine sunt vândute la nivel local sau expediate la restaurante gourmet din Norvegia și restul Europei.

Eriksei și Tamara organizează, de ateliere de inițiere, unde îi învață pe bucătari cum să pregătească algele. „Sunt precum legumele, au propria textură, propriul gust, propria lor culoare”, explică Tamara Singer.

Antreprenoarea a fost extrem de surprindă să vadă numărul mare de bucătari europeni cărora a trebuiit să le destăinuie secretele modului în care se prepară diferitele soiuri de alge, astfel încât clientul să le simtă savoarea. 

La aproximativ 20 de kilometri distanță, bucătarul Josh Wing gătește alge marine Lofoten de vreo cinci ani în restaurantul său de lux Hattvika Lodge. ”La algele dulse pulpa este foarte delicată, iar textura este atât de frumoasă, cum nu se regăsește în alte produse”, spune el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel