În nordul Norvegiei, două femei au dezvoltat o afacere interesantă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Norvegia / FOTO: Freepik
Norvegia / FOTO: Freepik
Cufundată în apa înghețată a arhipelagului Lofoten din nordul Norvegiei, Angelita Eriksen recoltează cu un cuțit o mână de alge care vor ajunge în farfuria unui restaurant gastronomic european.

„Avem cele mai limpezi și mai curate ape din Europa și suntem norocoși să avem această resursă care crește fără nici un ajutor practic din partea noastră. Vrem să o arătăm restului lumii”, explică ea din atelierul de uscare.

Pentru a-și dezvolta compania, Lofoten Seaweed, specializată în recoltarea și prepararea algelor pentru hrană, Eriksen, fiică de pescar s-a asociat cu Tamara Singer, fiica unei japoneze care prepară alge marine pentru aproape orice fel de mâncare.

Ajutată de șase angajați, norvegianca recoltează manual 11 tone de alge marine pe an, sezonul de vârf extinzându-se de la sfârșitul lunii aprilie până în iunie. "Culegem alge dulse, nori și brune toamna și iarna. E frig stăm stăm o oră" cu picioarele în apă, de-a lungul coastei”, a detaliat Eriksen. 

„Dar la sfârșitul lunii mai, în plin sezon, transpir în timp ce lucrez în salopetă, iar când îmi scot mănușile, ies aburi”, povestește în continuare tânăra antreprenoare. „Este și o provocare fizică, dar în același timp este și un prilej de a medita în liniște, privind la întinderea de apă care te cuprinde din toate părțile, îți încântă privire și îți liniștește spiritul”, spune Angelita Eriksen.

Pulpă delicată

Cele două femei se concentrează pe aproximativ zece soiuri de alge marine, un aliment savurat de multă vreme în Japonia și a cărui calitate nutrițională cucerește treptat Europa. Algele marine sunt vândute la nivel local sau expediate la restaurante gourmet din Norvegia și restul Europei.

Eriksei și Tamara organizează, de ateliere de inițiere, unde îi învață pe bucătari cum să pregătească algele. „Sunt precum legumele, au propria textură, propriul gust, propria lor culoare”, explică Tamara Singer.

Antreprenoarea a fost extrem de surprindă să vadă numărul mare de bucătari europeni cărora a trebuiit să le destăinuie secretele modului în care se prepară diferitele soiuri de alge, astfel încât clientul să le simtă savoarea. 

La aproximativ 20 de kilometri distanță, bucătarul Josh Wing gătește alge marine Lofoten de vreo cinci ani în restaurantul său de lux Hattvika Lodge. ”La algele dulse pulpa este foarte delicată, iar textura este atât de frumoasă, cum nu se regăsește în alte produse”, spune el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel