Bursa de Valori București, în scădere: Tranzacții de peste 73 milioane de lei
A fost o zi nefavorabilă pentru...
Legea nr. 196/2021 prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Printre altele, aceasta prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație.
Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice cota redusă de TVA de 5%, iar modificarea va intra în vigoare în Codul fiscal în termen de 6 luni calculate de la momentul publicării Legii 196 în Monitor - mai exact, din 13 ianuarie 2022. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%, notează Avocatnet.
E oficial. Noul CONTOR de apartament. Legea a fost promulgată
Pe lângă această schimbare, noua lege mai prevede și ca orice producător de energie termică să aibă posibilitatea de a se racorda la "rețelele de transport sau de distribuție a energiei termice care aparțin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale". Totodată, autoritățile locale pot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordare a consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.
Suplimentar, noua lege introduce obligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației. Acest lucru ar trebui să elimine sincopele apărute în anii trecuți în furnizarea de energie termică către populație.
Să sperăm că ieftinirea se va resimți cu adevărat în buzunarele românilor și nu se va întâmpla ca și cu scăderea TVA-ului la alimente, când direfența nu s-a văzut și la raft.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
A fost o zi nefavorabilă pentru...
De ce nu au bucureștenii...
Prezent la cea de-a XII-a...
La cea de-a XII-a ediție a...
O situație financiară de...
Banca Națională a calculat...
După Michelin, ArcelorMittal ia...
Autoritățile italiene au...
BAE Systems dezvoltă tehnologii...
În perioada 1 iulie - 17 noiembrie 2024, UE a exportat...
Cu această rată a dobânzii,...
Este o decizie anunțată de...
Fitch Ratings a ridicat calificativul pe termen lung al...
Bursele mondiale evoluează...
Publicarea marți a noii...
În cea de-a 1000-a zi de la...
Ministerul Energiei a pus în...
Adrian-Ioan Veștea ministrul dezvoltării, lucrărilor...
Departamentul de Justiție al...
Grupaj de știri.
Începând cu data de 01 ianuarie...
Analistul economic Adrian...
Alegerile prezidențiale din acest an au adus în...