Inițiativă inedită. Lege pentru menajarea sensibilității copiilor obezi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Din totalul populaţiei de 5 ani şi peste doar 11,6 % au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice recreative, iar media zilnică este de 34 de minute.
Din totalul populaţiei de 5 ani şi peste doar 11,6 % au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice recreative, iar media zilnică este de 34 de minute.
Evaluarea elevilor la orele de sport se va face într-un cu totul alt mod ca până acum, dacă un proiect de lege semnat de 38 de deputați și senatori PSD va fi adoptat de Parlament. În locul obișnuitelor note, elevii de gimnaziu și liceu vor primi calificative precum țâncii din ciclul primar. Obiectivul declarat al proiectului de lege este menajarea susceptibilităților copiilor supraponderabili care, potrivit inițiatorilor, ar fi descurajați să practice sportul prin sistemul de evaluare cu note de la 1 la 10.

Proiectul a fost elaborat de către deputatul Maricela Cobuz care a obținut semnături de susținere de la alți 36 de deputați PSD, precum și de la un senator social-democrat, Liviu Pop, și prevede adoptarea unui sistem mai vag de evaluare a performanțelor sportive, prin intermediul calificativelor. Exceptate de la această modificare ar rămâne doar școlile cu profil sportiv.

Expunerea de motive începe cu o serie de considerații legate de modul de evaluare a performanțelor școlare. ”Notele nu sunt acordate pe baza unor criterii, ci în strânsă legătură cu experiența fiecărui cadru didactic putându-se deduce că notele nu au o bază științifică bine conturată. De asemenea, sistemul cifric realizează o discriminare destul de fină, învățământul primar nefiind atât de deschis spre această discriminare, accentul trebuind a fi pus în principal pe spiritul de echipă, de cooperare și egalitate, decât pe cel de competiție”, susține inițiatoarea.

Citește și: PROIECT CONTROVERSAT. Educația sexuală pentru copii, obligatorie

Aceasta susține apoi că, în cazul orelor de sport, este necesară renunțarea la note și trecerea la calificative precum ”foarte bine”, ”bine”, ”suficient”, ”insuficient” pentru că sistemul cifric de evaluare ar descuraja elevii supraponderali de la frecventarea acestei discipline. 

”Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cât mai scurți, astfel de situații conduc la renunțarea de către un număr foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală”, se mai spune în expunerea de motive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel