Investițiile străine au scăzut în 2023, atrage atenția ONU

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Investiții / FOTO: Freepik
Investiții / FOTO: Freepik
Investițiile străine directe (ISD) au scăzut cu în 2023, pentru al doilea an consecutiv, sub triplul efect al încetinirii economice cuplate cu creșterea tensiunilor comerciale și geopolitice, a anunțat UNCTAD.

Această scădere de 2%, a redus la 1.300 de miliarde de dolari invesțiile străine directe la nivel mondial și ascunde, de fapt, un recul mult mai  accentuat, de 10% dacă sunt excluse câteva situaţii excepţionale din ţările europene, subliniază raportul anual al agenţiei ONU.

Cu toate că, pentru ISD, perspectivele „rămân o provocare în 2024”, autorii raportului nu exclud o creștere modestă pe ansamblul anului. Experții UNCTAD menționează relaxarea condițiilor financiare și eforturile concertate pentru facilitarea investițiilor drept „o caracteristică importantă a politicilor naționale și a acordurilor internaționale”. Fluxurile de ISD către țările în curs de dezvoltare au scăzut în cursul anului trecut cu 7%, până la 867 de miliarde de dolari.

Țările în curs de dezvoltare din Asia au înregistrat o scădere de 8%, dar a crescut ponderea noilor proiecte lansate în țările din această regiune. ISD a scăzut cu 3% în Africa, până la 53 de miliarde de dolari, din cauza Egiptului și a Africii de Sud. În același timp, potrivit UNCTAD, „continentul a atras o cotă tot mai mare de megaproiecte globale, șase dintre ele evaluate la peste 5 miliarde de dolari”.

Un megaproiect

În fruntea listei se află un proiect de hidrogen verde în Mauritania, o țară mai puțin dezvoltată din nord-vestul Africii. „Se preconizează că acest proiect va genera investiții de 34 de miliarde de dolari, o sumă de câteva ori mai mare decât PIB-ul țării”, notează raportul. În America Latină și Caraibe, ISD a scăzut cu 1%.

Pentru țările dezvoltate, ONU constată impactul implementării unei cote globale de impozitare asupra profiturilor companiilor multinaționale. „Fluxurile către țările dezvoltate au fost puternic afectate de tranzacțiile financiare ale companiilor multinaționale, motivate parțial” de implementarea acestei taxe. Fluxurile către majoritatea zonelor Europei și Americii de Nord au scăzut cu 14%, respectiv 5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel