Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Aproximativ 78 de milioane de acțiuni, sau 17,3%, la compania de utilități hidroelectrice Hidroelectrica SA vor fi vândute la 104 lei fiecare în cadrul IPO, aproape de mijlocul intervalului indicat, potrivit unei declarații de reglementare de miercuri. Cel mai mare producător de energie electrică din România va începe să se tranzacționeze la Bursa de Valori București pe 12 iulie, amintește Bloomberg.
Veniturile celei mai mari oferte publice din Europa de la Porsche AG încoace vor intra direct în visteria Fondului și este posibil să fie distribuite acționarilor. Hidroelectrica, evaluată la aproximativ 47 de miliarde de lei, este pregătită să câștige de pe urma vizibilității sporite și a noilor oportunități potențiale de finanțare pentru ambițioasele sale investiții în energie regenerabilă.
Creșterea lichidității ca urmare a listării ar putea ajuta Bursa de Valori București să obțină o mult așteptată trecere de către MSCI la statutul de piață emergentă. De asemenea, vânzarea unei participații minoritare în cadrul companiei îndeplinește una dintre etapele importante din planul de redresare și reziliență al României, contribuind la deblocarea unei finanțări de 29 de miliarde de euro (31,5 miliarde de dolari) din partea Uniunii Europene.
"Așteptăm această listare de peste 10 ani", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o declarație. "Listarea înseamnă transparență, capitalizare și este un indicator al unei economii moderne. Aceasta este calea de urmat pentru alte companii de stat din sectorul energetic."
Participația rămasă de 2,6% deținută de Fondul la Hidroelectrica poate fi "exercitată integral sau parțial" în termen de 30 de zile de la începerea tranzacțiilor ca opțiune de supraalocare în scopul stabilizării, potrivit comunicatului.
IPO-ul românesc - al treilea ca mărime din lume din 2023 - potrivit datelor compilate de Bloomberg, ar putea contribui la revigorarea pieței europene de listări de acțiuni. Unitatea de hidrogen Nucera a Thyssenkrupp AG strânge 526 de milioane de euro (573 de milioane de dolari), în timp ce procesatorul de tranzacții CAB Payments Holdings urmărește să strângă până la 333 de milioane de lire sterline (423 de milioane de dolari) în cadrul IPO-ului său.
Profituri în creștere
La fel ca alți producători de energie din Europa, Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un salt al veniturilor, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o creștere a prețurilor la energie. Profitul net al companiei a crescut cu aproximativ 45% de la an la an, la aproximativ 4,5 miliarde de lei. Profitul său a crescut cu 34% în primul trimestru al acestui an, la 1,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Fondul.
Cu siguranță, este posibil ca producătorii de energie să înceapă să simtă presiunea atunci când prețurile se vor stabiliza, pe măsură ce guvernele din UE își vor intensifica sprijinul pentru consumatori. Totuși, politica de dividende a Hidroelectrica, care prevede returnarea a 90% din profituri către acționari și chiar potențiale plăți extraordinare, ar putea crește atractivitatea acțiunilor.
Oferta se apropie de recordul vânzărilor de acțiuni din Europa de Est, deținut de Allegro.eu SA din Polonia, care a strâns 2,3 miliarde de dolari în 2020. Este cea mai mare ofertă publică inițială din acest an în Europa, depășind o ofertă de 663 de milioane de dolari a operatorului italian de jocuri de noroc Lottomatica Group SpA.
Inițial, acțiunile Hidroelectrica au fost ghidate să fie vândute între 94 și 112 lei bucata, înainte ca intervalul să se restrângă la 103-104 lei în această săptămână. Potrivit termenilor inițiali ai ofertei, se aștepta să se strângă până la 8,7 miliarde de lei pentru participația de 17,3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...