Italia, lovită unde o doare cel mai tare: Pizza
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Italia, lovită și aceasta de inflație / Foto: Unsplash
Italia, lovită și aceasta de inflație / Foto: Unsplash
Savurarea unuia dintre felurile de mâncare clasice ale Italiei tocmai a devenit semnificativ mai scumpă, costul mediu de preparare a unei Pizza Margherita crescând cu aproape 30% în decembrie față de anul trecut.

Acest lucru depășește cu mult rata inflației de luna trecută, de 12,3%, care a fost determinată de creșterea prețurilor la energie și alimente. Contrastul subliniază faptul că, chiar și după ce guvernul a cheltuit 75 de miliarde de euro (81,6 miliarde de dolari) pentru a-i ajuta pe italieni să achite facturile la gaz și electricitate, nu se pot face prea multe, deoarece alte prețuri cresc.

Analiza mâncării prin excelență din Napoli este dezvăluită de noul indice lunar Pizza Margherita al Bloomberg, care își propune să ofere o perspectivă asupra șocului costului vieții pentru italieni prin evaluarea componentelor pregătirii uneia dintre cele mai cunoscute și mai simple mese din țară.

Folosind date de la institutul național de statistică și de la Ministerul de Finanțe din Italia, indicatorul urmărește creșterea prețurilor ingredientelor de bază - făină, roșii, brânză mozzarella și ulei de măsline. De asemenea, s-au luat în calcul consumul de energie electrică necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul pentru a face o astfel de pizza acasă a crescut mult mai rapid decât a versiunii gata  pregatită. Prețul pentru acest produs a crescut cu doar 9,9%. 

În afară de energie, cea mai abruptă creștere a costurilor din indice a fost pentru mozzarella - cu aproape 27% în aceeași perioadă - și făină, care a crescut cu puțin sub 22%. Acestea și celelalte ingrediente sunt elemente destul de comune în coșul de cumpărături al unei gospodării obișnuite, chiar dacă nu toată lumea își face timp să facă pizza acasă.

Deși există ample dezbateri cu privire la ce garnituri sunt admisibile pe o adevărată pizza italiană precum Margherita, împreună cu o versiune și mai simplă fără mozzarella, cunoscută sub numele de Marinara, sunt varietățile cele mai apreciate de puritanii din domeniu. 

Aceste două varietăți sunt probabil cel mai frecvent produse dintre cele 8 miliane de pizza care sunt gătite în fiecare zi în întreaga țară.

Denumită după Margherita di Savoia, prima regină a Italiei după unificarea acesteia, legenda spune că Pizza Margherita a fost creată inițial în onoarea vizitei acesteia la Napoli în 1889. Culorile felului de mâncare, atunci când se adaugă la sfârșit o frunză de busuioc proaspăt pentru aromă, le recreează pe cele ale steagului italian verde, alb și roșu.

Există mai multe variante de pizza, inclusiv varianta romană, subțire ca hârtia, și cea newyorkeză, foarte bogată. Chiar și așa, napoletanii afirmă că a lor se află într-o clasă aparte.

Susținând această afirmație, Uniunea Europeană a recunoscut-o ca fiind un produs de specialitate tradițională garantată. Această desemnare presupune utilizarea unui cuptor cu lemne la 485 de grade Celsius, asigurarea unei cruste de cel puțin 1-2 centimetri înălțime și folosirea doar a produselor specificate, inclusiv ulei de măsline extravirgin, busuioc proaspăt, mozzarella de bivoliță sau mozzarella locală tradițională și roșii locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...


pixel