Japonia şi India colaborează pentru crearea de sateliţi dotaţi cu laser

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Satelit / FOTO: Freepik
Satelit / FOTO: Freepik
Startup-uri spațiale din Japonia și India au anunțat marți că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliților echipați cu lasere pentru eliminarea deșeurilor din orbită, o abordare experimentală pentru problema din ce în ce mai urgentă a aglomerării orbitale, relatează Reuters.

Companiile Orbital Lasers, cu sediul în Tokyo, și InspeCity, o companie indiană de robotică, au declarat că vor analiza oportunitățile de afaceri pentru servicii spațiale precum scoaterea sateliților defecți din orbită și extinderea duratei de viață a navelor spațiale.

Orbital Lasers, desprinsă anul acesta din gigantul japonez al sateliților SKY Perfect JSAT 9412.T, dezvoltă un sistem care utilizează energia laser pentru a opri rotația deșeurilor spațiale prin vaporizarea unor mici porțiuni de la suprafața acestora, facilitând astfel apropierea unei nave de servicii pentru recuperare.

Compania intenționează să demonstreze sistemul în spațiu și să îl pună la dispoziția operatorilor după 2027, a declarat Aditya Baraskar, liderul global de afaceri al Orbital Lasers. Baraskar a adăugat că sistemul ar putea fi instalat pe sateliții InspeCity, dacă cele două companii îndeplinesc cerințele de reglementare din India și Japonia.

Companiile au semnat un acord preliminar pentru a iniția colaborarea. InspeCity, fondată în 2022, a atras investiții de 1,5 milioane de dolari anul trecut, în timp ce Orbital Lasers a strâns 900 de milioane de yeni (5,8 milioane de dolari) de la înființarea sa în ianuarie.

Un panel al Națiunilor Unite privind coordonarea traficului spațial a declarat la sfârșitul lunii octombrie că sunt necesare acțiuni urgente pentru monitorizarea și gestionarea obiectelor aflate pe orbita joasă a Pământului, din cauza creșterii rapide a numărului de sateliți și deșeuri spațiale.

Nobu Okada, directorul executiv al Astroscale 186A.T, o companie japoneză pionieră în reducerea deșeurilor orbitale, a declarat la începutul acestui an că există deja peste 100 de companii pe piața serviciilor spațiale, pe măsură ce constelațiile de sateliți se extind.

Proiectul reprezintă un nou exemplu de colaborare între Japonia și India, ale căror guverne lucrează împreună la misiunea comună de explorare a polului lunar (LUPEX), ce ar putea fi lansată începând cu 2026.

Producătorul indian de rachete Skyroot și constructorul de sateliți HEX20 colaborează, de asemenea, cu firma japoneză de explorare lunară ispace 9348.T pentru o viitoare misiune de orbitare lunară.

Parteneriatele comerciale spațiale dintre cele două țări au fost impulsionate de soluțiile japoneze de analiză a datelor satelitare, folosite în India pentru gestionarea dezastrelor și agricultură, și se pot extinde în domenii precum producția, a afirmat Masayasu Ishida, directorul executiv al organizației nonprofit SPACETIDE, cu sediul în Tokyo, care organizează conferințe despre afacerile spațiale din 2015.

„Cheia constă în identificarea domeniilor și modalităților prin care se pot construi relații complementare” care să fie aliniate cu politici naționale precum Make in India, ce vizează stimularea producției locale, a spus Ishida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel