Jumătate din populația lumii ignoră calitatea apei pe care o consumă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Apă / FOTO: Freepik
Apă / FOTO: Freepik
În condițiile în care cele mai multe dintre ecosistemele acvatice se deteriorează în întreaga lume, cele mai sărace țări reușesc cu greu să strângă date care să le permită să lupte împotriva secetei sau a inundațiilor și să îmbunătățească măsurile de gestionare a apei dulci, avertizează un raport al ONU.

Este deja o realitate: calitatea apei proaspete, o resursă esențială și tot mai rară, se deteriorează. Problema este că este foarte dificil de stabilit cât de mult, pentru că nu există informații relevante în acest sens în țările unde trăiesc 3,7 miliarde de oameni, insistă raportul publicat de departamentul pentru Mediu al ONU.

„Cea mai săracă jumătate a lumii contribuie cu mai puțin de 3% din datele globale privind calitatea apei”, deplânge agenția ONU. De exemplu, dintr-un total mondial de 250.000 de măsurători ale calității apei din lacuri doar 4.500 provin din respectivele țări. 

Este nevoie de mai multe date

Consecința acestei lipse de date și a acestor „niveluri scăzute de monitorizare”: „Până în 2030, mai mult de jumătate din populația lumii va trăi în țări care nu dispun de suficiente date pentru a lua măsuri eficiente în combaterea secetei, a inundațiilor, impactului apelor reziduale, a scurgerilor provenite din agricultură”, prezice ONU.

Analiza evoluției ecosistemelor acvatice de apă dulce ilustrează această nevoie de date. În perioada 2015-2019, în 61% din țările lumii, cel puțin un tip de ecosistem de apă dulce a fost în stare de degradare, inclusiv râuri, lacuri și acvifere. Pe o bază comparabilă, acest procent scade la 31% în perioada 2017-2021, potrivit raportului, o „tendință pozitivă”, subliniază autorii acestuia, care amintesc stabilirea în 2015 de către Națiunile Unite a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Eliberate netrate în mediul înconjurător

Dacă luăm în considerare „introducerea de date noi disponibile privind calitatea apei în ultimele perioade de observare”, această proporție de țări cu ecosisteme degradate este de 50%, subliniază ONU.

În jumătate dintre țări - în principal din Africa, Asia Centrală și de Sud-Est - deplângem, prin urmare, o reducere a debitului râurilor și a apelor de suprafață, o creștere a poluării și o calitate mai slabă a apei. La nivel mondial, nu mai puțin de 80% din apele uzate sunt eliberate netratate în mediu, potrivit unui raport ONU privind calitatea apei. Degradarea acestor ecosisteme acvatice riscă să ducă la o creștere a inegalităților legate de apă: astăzi, peste 2 miliarde de oameni din lume încă nu au acces la apă potabilă și canalizare.

Pentru îmbunătățirea cunoașterii stării ecosistemelor, autorii raportului recomandă dezvoltarea unor programe de monitorizare finanțate de guverne pe o perioadă lungă de timp, utilizarea populației pentru colectarea datelor, în vederea suplimentării acestor programe, precum și ca date de observare prin satelit și modelare „pentru a ajuta la completarea golului de date”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel