Publicitate
Este deja o realitate: calitatea apei proaspete, o resursă esențială și tot mai rară, se deteriorează. Problema este că este foarte dificil de stabilit cât de mult, pentru că nu există informații relevante în acest sens în țările unde trăiesc 3,7 miliarde de oameni, insistă raportul publicat de departamentul pentru Mediu al ONU.
„Cea mai săracă jumătate a lumii contribuie cu mai puțin de 3% din datele globale privind calitatea apei”, deplânge agenția ONU. De exemplu, dintr-un total mondial de 250.000 de măsurători ale calității apei din lacuri doar 4.500 provin din respectivele țări.
Este nevoie de mai multe date
Consecința acestei lipse de date și a acestor „niveluri scăzute de monitorizare”: „Până în 2030, mai mult de jumătate din populația lumii va trăi în țări care nu dispun de suficiente date pentru a lua măsuri eficiente în combaterea secetei, a inundațiilor, impactului apelor reziduale, a scurgerilor provenite din agricultură”, prezice ONU.
Analiza evoluției ecosistemelor acvatice de apă dulce ilustrează această nevoie de date. În perioada 2015-2019, în 61% din țările lumii, cel puțin un tip de ecosistem de apă dulce a fost în stare de degradare, inclusiv râuri, lacuri și acvifere. Pe o bază comparabilă, acest procent scade la 31% în perioada 2017-2021, potrivit raportului, o „tendință pozitivă”, subliniază autorii acestuia, care amintesc stabilirea în 2015 de către Națiunile Unite a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Eliberate netrate în mediul înconjurător
Dacă luăm în considerare „introducerea de date noi disponibile privind calitatea apei în ultimele perioade de observare”, această proporție de țări cu ecosisteme degradate este de 50%, subliniază ONU.
În jumătate dintre țări - în principal din Africa, Asia Centrală și de Sud-Est - deplângem, prin urmare, o reducere a debitului râurilor și a apelor de suprafață, o creștere a poluării și o calitate mai slabă a apei. La nivel mondial, nu mai puțin de 80% din apele uzate sunt eliberate netratate în mediu, potrivit unui raport ONU privind calitatea apei. Degradarea acestor ecosisteme acvatice riscă să ducă la o creștere a inegalităților legate de apă: astăzi, peste 2 miliarde de oameni din lume încă nu au acces la apă potabilă și canalizare.
Pentru îmbunătățirea cunoașterii stării ecosistemelor, autorii raportului recomandă dezvoltarea unor programe de monitorizare finanțate de guverne pe o perioadă lungă de timp, utilizarea populației pentru colectarea datelor, în vederea suplimentării acestor programe, precum și ca date de observare prin satelit și modelare „pentru a ajuta la completarea golului de date”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...
Grupaj de ştiri.
BRD a transmis o notificare...