Locul din București care are ... 6G! Nu crezi? Privește
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Antenă / FOTO: Freepik
Antenă / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Așa scrie acolo, eu personal nu am verificat. Unde se întâmplă?

La faimoasa Terasă Obor, locul situat între cele două Hale Obor, cea veche și cea nouă, în spatele unei mustării și a unei tarabe unde se vând tot felul de borcane și sticle pentru murături, suc de roșii, dulcețuri și zacuscă făcute în casă. Acolo unde aproape tot timpul anului este coadă și iese fum de la grătarele doldora de mititei. Renumiții mici din Obor.

O afacere care și-a păstrat savoarea 

O afacere care nu doar că a rezistat timpului, dar și-a păstrat și savoarea de altă dată. Pentru că da, bucureștenii care vin acolo de foarte mulți ani - și nu sunt puțini - susțin cu tărie că micii de la Terasa Obor nu și-au schimbat gustul. Sunt la fel de suculenți și gustoși. Ceea ce s-a schimbat însă este prețul, care a ajuns 5 lei mititelul. Paharul cu bere se vinde cu 6, o chiflă cu 1 leu.  Muștarul, scobitorile și șervețelele sunt din partea casei.

Obiecte din altă lume 

O casă deasupra căreia tronează o antenă pe care scrie 6G, pentru ca, mai jos, pe o etajeră să strălucească în lumina soarelui un aparat vechi de radio și un televizor la fel de antic. Clienți sau simpli trecători se opresc, arată cu degetul și râd. Cei mai tineri ridică nedumeriți din umeriți dar și ușor contrariați, cei mai în vârstă privesc cu oarecare nostalgie la acele obiecte ale tinereții lor. ”Îți aduci aminte cum așteptam serile de marți să ascultăm Teatrul radiofonic”, întreabă un bărbat uitându-se duios la femeia care-l ținea strâns de braț. Nu a răspuns, a dat doar din cap, așa cum dau oamenii când au lacrimi în gât.

Zeci de mii de mititei

”Veni, vidi, micii”, este salutul care te întâmpină la intrarea în Terasă. Și tot pe acolo pe undeva este și un covor din acela cu ”Răpirea din Serai” alături de mesajul ”Dragostea învinge! Zău”. Privești la toate astea și te amuzi. În ultimă instanță, e altceva decât la alte terase. 

Poate și acesta este motivul pentru care oamenii vin aici. În 2022, Terasa Obor a vândut 73.000 de mici. Și dacă tot am ajuns la capitolul cifre, iată câteva: în 2022, Terasa număra 28 de angajați, a avut o cifră de afaceri de aproape 6,5 milioane de lei, la un profit de aproximativ 950.000 de lei. 

Să meargă micul

Am trecut zilele trecute trecute pe acolo. Era în weekend când, de regulă, freamătul de la Terasa Obor se încheie mai devreme decât în cursul săptămânii. Dar nu! Era chiar coadă, deși era trecut de ora 17. Și, ca de obicei muzică. Multă muzică, de la deschidere până la închidere, muzică bună, care atrage clienți de toate vârstele. Melodii frumoase, să meargă micul. Vara, cozile sunt uriașe. Pe câteva rânduri. Nimeni nu se îmbrâncește, nu vociferează. Ca să treacă mai ușor peste arșița zilei, își iau câte o bere. Sau își pot lua o carte de pe raftul de Cultură. O răsfoiești și o pui la loc. Poezii, nuvele ... din literatura românească și străină. Și am văzut persoane care, desprinzându-se de rând, s-au dus să ia un volum dintre cele așezate pe etajeră. 

”Că așa-i românul!”

E adevărat că situația se schimbă odată cu lăsarea serii. ”Câți mici mai au oare? Ne ajunge și nouă”, se aud voci nu neapărat neliștite, cât mai degrabă dezamăgite. Se mai indignează câte unul, doi, când văd cum, din fața geamului pe unde sunt servici mititeii fierbinți și chiflele proaspete, pleacă unii cu farfuriile de carton umplute cu vârf. ”Că așa-i românul, la altul nu se gândește! Să-i fie lui bine!”, se mai necăjește câte unul din coadă. 

Dai o fugă în piață 

Vin la Terasa Obor inclusiv scriitori, creatori de modă, influenceri, bloggeri. Vin să mănânce, să bea o bere în compania prietenilor, să simtă atmosfera, să se inspire, să urmărească reacțiile din jur. De regulă, au mesele rezervate, pe latura dinspre vechea Hală Obor. 

Iar dacă nu vrei să pierzi timpul degeaba, dai o fugă în piață. Să mai cumperi o legătură de verdeață, poate niște fructe, că doar tarabele sunt pline vara. Pline erau și acum, de curiozitate să văd prețurile. Un kilogram de cartofi, patru lei, varza, 5 lei kilogramul, ceapa verde - 2 lei legătura mai mică și 2,50 una mai stufoasă. Fructe din belșug, merele costă de la 2 lei la 6 lei și mai mult. Depinde de soi, de mărime și cine mai știe de ce altceva. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel