Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Va ajunge Gautam Adani, patronul unui imperiu care se extinde de la infrastructura de transport la cultivarea merelor, după gratii? Un judecător american a emis un mandat de arestare. Omul de afaceri în vârstă de 62 de ani este urmărit penal pentru corupție și fraudă în cadrul unei investigații efectuate de FBI cu sprijinul Departamentului de Justiție și al SEC, jandarmul bursei americane. Un dosar în care sunt vizați câțiva dintre asociații magnatului indian, dar și nepotul acestuia, Sagar Adani.
Prăbușire la bursă
Vestea a căzut ca un trăsnet în India, unde prețurile acțiunilor companiilor conglomeratului condus de omul de afaceri s-au prăbușit cu 10% până la 22%. În Kenya, președintele William Ruto a anulat două parteneriate cu Adani ce vizau aeroportul internațional din Nairobi și un operator de energie electrică. Echipa lui Adani a negat totul, susținând că acuzațiile sunt lipsite de temei și le respingem.
În 2020, Gautam Adani și Sagar Adani (…) au pus la cale o schemă de a mitui oficialii guvernamentali indieni pentru a convinge companiile de distribuție să cumpere energie electrică produsă de Adani și Azure Power.
În urmă cu patru ani
Afacerea a început în 2019. Solar Energy Corporation of India (Seci), o companie publică, a lansat o licitație pentru a obține energie solară din sectorul privat. Adani Green Energy își unește forțele cu Indian Azure Power, o companie listată la Bursa de Valori din New York, și câștigă licitația. Contractul este substanțial. Seci vrea să cumpere 12 GW. Azure Power „a estimat profitul net la 2 miliarde de dolari pe parcursul a douăzeci de ani”, se arată în rechizitoriu.
Dar lucrurile nu merg conform planului, așa că, în 2020, Gautam Adani și Sagar Adani au creeat o schemă de mituire a oficialilor guvernamentali indieni pentru a convinge companiile de distribuție să cumpere energie electrică, produsă de Adani și Azure Power, de la Seci. Toate discuțiile telefonice sunt însă interceptate. În total, Adani și nepotul său au oferit sau au promis 265 de milioane de dolari interlocutorilor lor.
Corupție răspândită în toată sfera politică
Eforturile lor dau roade. Statele Andhra Pradesh, Odisha, Jammu și Kashmir, Tamil Nadu și Chhattisgarh, guvernate atunci de puterea centrală, partide regionale sau de opoziție, au acceptat prețurile Adani. Afacerea părea pusă pe roate și dădea roade.
Adani Green Energy a mers însă mai departe dorind să construiască parcuri solare. În căutare de bani noi, Gautam și Sagar Adani se adresează instituțiilor financiare internaționale merg de mai multe ori în Statele Unite pentru a atrage investitori americani. Între 2021 și 2024, conglomeratul obține împrumuturi și emite obligațiuni în valoare totală de 4,2 miliarde de dolari.
În documentele prezentate se subliniază că societatea nu a dat, nici nu a promis că va acorda bani sau cadouri funcționarilor publici, ascunzând astfel caracterul riscant al investiției. Dar verificările efectuate demonstrează altceva.
Clanul Adani a fost înștiințat de anchetă deschisă în 2023, când FBI efectuează percheziții în locuința lui Sagar Adani în timp ce acesta se afla pe teritoriul american. Agenția federală îi confiscă dispozitivele electronice. Ea îi explică că este urmărit penal pentru încălcarea legii americane anticorupție, Foreign Corrupt Practices Act și pentru fraudă.
Asociere cu TotalEnergies
Ancheta FBI scoate în evidență riscurile juridice și financiare ale afacerilor, bazate pe corupție, derulate de magnatul indian într-un moment în care tot mai multe companii franceze analizau posibilitatea de a se extinde în India. Printre acestea, TotalEnergies și-a unit forțele cu Adani Green Energy printr-un joint venture fondat în 2020. Grupul energetic a furnizat apoi 500 de milioane de dolari pentru 50% dintr-un portofoliu de 2 GW de centrale solare. Și, pe 3 septembrie, a oficializat crearea unei a doua companii mixte deținute în mod egal cu Adani Green Energy, cheltuind 444 de milioane de dolari în operațiune. De la începutul parteneriatului său cu Adani în 2018, grupul francez a investit 4,3 miliarde de euro în India. Contactată de Le Figaro, TotalEnergies nu a comentat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...