Maldive se aruncă în brațele Chinei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un paradis turistic / FOTO: Freepik
Un paradis turistic / FOTO: Freepik
Noul președinte al arhipelagului intenționează să se elibereze de influența Indiei pentru dezvoltarea țării. Vastele lui proiecte de investiții, grație ajutorului financiar chinez, provoacă îngrijorare.

O răsturnare de situație care nu convine multora.  Apropierea Maldivelor de China în detrimentul vecinului său indian se accelerează. Simbol al acestei schimbări: ultimii 27 de militari indieni staționați în arhipelag au părăsit teritoriul vineri, termen limită stabilit de noul președinte Mohamed Muizzu, ales în septembrie.

În ianuarie, noul șef de stat a efectuat prima sa vizită de stat în China, cu semnarea a aproximativ douăzeci de acorduri. În martie, apropierea dintre cele două țări a luat forma unui acord de „ajutor militar”. Strategia primului om al țării a fost întărită de marea victorie a partidului său - Congresul Național al Poporului - care a obținut două treimi din locurile în Parlament la alegerile legislative din aprilie.

Imediat după plecarea armatei indiene, China a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvând al ministerului de Externe, Wang Wenbin, că „Beijingul este pregătit să lucreze cu Maldivele”.

Exemplul Sri Lanka

Destinație preferată a turismului de lux pentru peisajele sale paradisiace și viața acvatică, arhipelagul ocupă și o poziție strategică în Oceanul Indian. Se află pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume într-o zonă geografică foarte căutată.

Luna de miere cu China ridică semne de întrebare cu privire la obiectivele geopolitice ale Beijingului. Un exemplul emblematic în acest sens este Sri Lanka, o țară vecină plină de datorii. În 2022, țara a intrat în incapacitate de plată privind datoria externă, în timp ce mai mult de 50% din datoria bilaterală este deținută de China. S-a ajuns până acolo, încât Sri Lanka s-a văzut nevoită să cedeze un port unei companii chineze, deoarece nu a putut să-și achite dobânzile. 

Aceeași soartă și pentru Insulele Maldive? Lansarea unui proiect gigantic, la sud de capitala, Malé, gratie unui contract cu o companie chineza, ar trebui să pună pe gânduri. La fel și promisiunile de a construi mii de apartamente, de a moderniza aeroporturi, grație finanțării chineze. Se vorbește chiar despre construirea... unui tunel subacvatic. „Acest parteneriat cu China este înainte de toate economic, pentru a consolida securitatea turiștilor chinezi și dezvoltarea infrastructurii”, a asigurat Ali Naseer Mohamed, ambasador al Ministerului Afacerilor Externe al Maldivelor.

Alerta FMI

Cu toate acestea, există riscul ca datoria să scape de sub control. De asta se teme în special Fondul Monetar Internațional (FMI), în raportul său anual privind economia țării. Conform celor mai recente statistici publicate de Banca Mondială, datoria externă a Maldivelor se ridica la 4,039 miliarde de dolari. China deține deja 30%, în special prin Export-Import Bank of China (25%). Indiei îi revine doar 10% din sumă.

Potrivit FMI, deficitul bugetar global este de așteptat să atingă 13,4% din PIB în 2023. Datoria publică ar urma să crească în continuare, până la 118,7% din PIB în 2023. Odată cu creșterea importurilor de bunuri de capital, produse alimentare, combustibil și achizițiile din străinătate legate de activități turistice, deficitul de cont curent s-a extins semnificativ, ajungând la 22,8% din PIB în 2023.

Fără o consolidare bugetară credibilă, sustenabilitatea datoriei pare greu de realizat, avertizează instituția. Acesta din urmă îndeamnă țara să-și majoreze urgent veniturile și să-și reducă cheltuielile și împrumuturile externe pentru a evita o criză economică majoră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu

pixel