Microsoft, cu un pas mai aproape de a transforma calculatoarele cuantice într-un succes comercial
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Supercomputer / sursa foto: Freepik.com / @tongpatong
Supercomputer / sursa foto: Freepik.com / @tongpatong
Alături de Quantinuum, compania specializată în computere cuantice, Microsoft a declarat miercuri că a făcut un pas important în construirea unor astfel de comutere mai fiabile.

Obiectivul cercetătorilor celor două companii este de a perfecționa calculatorul cuantic, ca mai apoi să creeze instrumente care pot realiza calcule științifice mult mai performante decât cele ale computerelor convenționale cu procesoare bazate pe siliciu, calcule care altfel ar dura milioane de ani.

Inovația Microsoft și Quantinuum constă în corectarea unor erori pe care le întâmpină calculatoarele cuantice care folosesc qubit, o tehnologie care este responsabilă cu aceste calcule foarte rapide. Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii în domeniul cuantic construiesc adesea mai mulți qubiți decât este necesar și folosesc tehnici de corecție a erorilor.

Conform declarațiilor Microsoft, cercetătorii au găsit o metodă prin care au obținut aproximativ patru qubiți de încredere din 30 de qubiți fizici.

Jason Zander, vicepreședintele executiv al Microsoft pentru misiuni strategice și tehnologii, a declarat că cercetătorii consideră că acesta este cel mai bun raport de qubiți fiabili dintr-un cip cuantic care a fost demonstrat vreodată.

"Am efectuat peste 14.000 de experimente individuale fără nicio eroare. Asta înseamnă de până la 800 de ori mai bine decât orice altceva înregistrat până acum", a declarat Zander într-un interviu acordat Reuters.

Microsoft a declarat că intenționează să lanseze tehnologia către clienții săi de cloud computing în lunile următoare.

Cercetătorii din domeniul cuanticii, atât cei de la Quantinuum, cât și rivalii lor, vorbesc adesea despre o cifră de aproximativ 100 de qubiți de încredere ca fiind numărul necesar pentru a bate un supercomputer convențional. Nici Microsoft, nici Quantinuum nu au vrut să spună miercuri de câți ani vor mai avea nevoie să folosească noua tehnică pentru a ajunge la 100 de qubiți de încredere.

Dar Ilyas Khan, directorul de produs al Quantinuum, a declarat: "Opinia actuală este că am redus acest număr cu cel puțin doi ani, dacă nu mai mult".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel