Moscova. Incident neobișnuit în timpul întâlnirii celulei de criză privind incursiunea trupelor ucrainene în Kursk

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Președintele Vladimir Putin a întrerupt brusc o declarație a guvernatorului regional interimar, Alexei Smirnov, care a raportat că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 28 de orașe și sate din regiunea de frontieră Kursk din Rusia.

Incidentul a avut loc luni, în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali din domeniul apărării, generând o serie de discuții intense despre situația reală de pe teren și impactul acesteia asupra populației din zonă, notează Bloomberg.

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk

În cadrul întâlnirii, Alexei Smirnov a declarat că forțele ucrainene au pătruns cel puțin 12 kilometri în regiunea Kursk și controlează o zonă de frontieră cu o lățime de 40 de kilometri. Această invazie a forțat peste 120.000 de locuitori să-și părăsească locuințele, cu alți aproximativ 60.000 de oameni care așteaptă să fie evacuați.

Smirnov a continuat să detalieze asistența oferită celor care și-au abandonat casele, însă discursul său a fost întrerupt brusc de Vladimir Putin. Președintele rus i-a reamintit guvernatorului că situația militară din regiune trebuie evaluată de armată, cerându-i să se concentreze asupra aspectelor socio-economice și asupra sprijinului acordat populației afectate.

Reacția președintelui Zelenskiy și comandantului șef al armatei ucrainene

Pe partea ucraineană, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut amploarea acestei incursiuni într-un raport video al cabinetului său de război, postat luni pe Telegram. Oleksandr Sirski, comandantul șef al armatei ucrainene, i-a declarat președintelui că aproape 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse sunt acum sub controlul forțelor ucrainene, adăugând că operațiunile ofensive continuă în regiunea Kursk.

Această ofensivă marchează prima dată de la al Doilea Război Mondial când o armată străină preia controlul asupra unei părți din teritoriul Rusiei, eveniment care ridică întrebări serioase despre capacitatea Moscovei de a-și apăra granițele în contextul conflictului prelungit cu Ucraina.

Putin: „Trebuie să alungăm inamicul de pe teritoriile noastre”

Vladimir Putin a subliniat în cadrul întâlnirii că principala sarcină a Ministerului rus al Apărării este să "alunge inamicul de pe teritoriile noastre și, împreună cu Serviciul de Frontieră, să asigure o protecție fiabilă a frontierei de stat". Președintele rus a admis că luptele s-ar putea extinde și mai mult în Rusia, avertizând că, deși situația din regiunea vecină Briansk este calmă în prezent, acest lucru nu garantează că va rămâne la fel și în viitor.

Putin a acuzat guvernul de la Kiev că încearcă să destabilizeze situația politică din Rusia prin aceste atacuri transfrontaliere, în timp ce Ucraina încearcă să oprească ofensiva rusă în estul Ucrainei și să-și îmbunătățească pozițiile de negociere pentru eventualele discuții de pace.

Întăriri rusești pentru contracararea atacului ucrainean

În fața acestui atac surpriză, Rusia a trimis întăriri în regiunea Kursk pentru a încerca să recâștige teritoriile pierdute. Este cel mai mare atac din interiorul Rusiei de când Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, invazie care ar fi trebuit să se încheie rapid, dar care a intrat acum în al treilea an.

Totuși, susținerea unei forțe ucrainene pe teritoriul rusesc și apărarea împotriva contraatacurilor rusești vor fi dificile, având în vedere resursele limitate disponibile pentru Kiev. Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute din Londra, a comentat că "Rușii au fost grav stânjeniți", dar a avertizat că menținerea acestui câștig teritorial va fi o provocare majoră pentru Ucraina.

Consecințele ofensivei ucrainene asupra Rusiei

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk reprezintă un moment critic în conflictul ruso-ucrainean, demonstrând vulnerabilitățile Rusiei în fața unui inamic care își poate proiecta forța pe teritoriul său. Acest atac ar putea avea repercusiuni semnificative asupra moralului trupelor ruse și a populației din regiunile de frontieră, care se confruntă acum cu realitatea unui conflict ajuns în propria lor curte.

În același timp, reacția Kremlinului sugerează o determinare de a-și apăra teritoriul cu orice preț, dar și o conștientizare a faptului că războiul cu Ucraina se poate extinde dincolo de frontierele inițial stabilite. În acest context, atât Moscova, cât și Kievul se pregătesc pentru o escaladare a conflictului, într-o luptă care pare departe de a se încheia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel