Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Incidentul a avut loc luni, în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali din domeniul apărării, generând o serie de discuții intense despre situația reală de pe teren și impactul acesteia asupra populației din zonă, notează Bloomberg.
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk
În cadrul întâlnirii, Alexei Smirnov a declarat că forțele ucrainene au pătruns cel puțin 12 kilometri în regiunea Kursk și controlează o zonă de frontieră cu o lățime de 40 de kilometri. Această invazie a forțat peste 120.000 de locuitori să-și părăsească locuințele, cu alți aproximativ 60.000 de oameni care așteaptă să fie evacuați.
Smirnov a continuat să detalieze asistența oferită celor care și-au abandonat casele, însă discursul său a fost întrerupt brusc de Vladimir Putin. Președintele rus i-a reamintit guvernatorului că situația militară din regiune trebuie evaluată de armată, cerându-i să se concentreze asupra aspectelor socio-economice și asupra sprijinului acordat populației afectate.
Reacția președintelui Zelenskiy și comandantului șef al armatei ucrainene
Pe partea ucraineană, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut amploarea acestei incursiuni într-un raport video al cabinetului său de război, postat luni pe Telegram. Oleksandr Sirski, comandantul șef al armatei ucrainene, i-a declarat președintelui că aproape 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse sunt acum sub controlul forțelor ucrainene, adăugând că operațiunile ofensive continuă în regiunea Kursk.
Această ofensivă marchează prima dată de la al Doilea Război Mondial când o armată străină preia controlul asupra unei părți din teritoriul Rusiei, eveniment care ridică întrebări serioase despre capacitatea Moscovei de a-și apăra granițele în contextul conflictului prelungit cu Ucraina.
Putin: „Trebuie să alungăm inamicul de pe teritoriile noastre”
Vladimir Putin a subliniat în cadrul întâlnirii că principala sarcină a Ministerului rus al Apărării este să "alunge inamicul de pe teritoriile noastre și, împreună cu Serviciul de Frontieră, să asigure o protecție fiabilă a frontierei de stat". Președintele rus a admis că luptele s-ar putea extinde și mai mult în Rusia, avertizând că, deși situația din regiunea vecină Briansk este calmă în prezent, acest lucru nu garantează că va rămâne la fel și în viitor.
Putin a acuzat guvernul de la Kiev că încearcă să destabilizeze situația politică din Rusia prin aceste atacuri transfrontaliere, în timp ce Ucraina încearcă să oprească ofensiva rusă în estul Ucrainei și să-și îmbunătățească pozițiile de negociere pentru eventualele discuții de pace.
Întăriri rusești pentru contracararea atacului ucrainean
În fața acestui atac surpriză, Rusia a trimis întăriri în regiunea Kursk pentru a încerca să recâștige teritoriile pierdute. Este cel mai mare atac din interiorul Rusiei de când Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, invazie care ar fi trebuit să se încheie rapid, dar care a intrat acum în al treilea an.
Totuși, susținerea unei forțe ucrainene pe teritoriul rusesc și apărarea împotriva contraatacurilor rusești vor fi dificile, având în vedere resursele limitate disponibile pentru Kiev. Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute din Londra, a comentat că "Rușii au fost grav stânjeniți", dar a avertizat că menținerea acestui câștig teritorial va fi o provocare majoră pentru Ucraina.
Consecințele ofensivei ucrainene asupra Rusiei
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk reprezintă un moment critic în conflictul ruso-ucrainean, demonstrând vulnerabilitățile Rusiei în fața unui inamic care își poate proiecta forța pe teritoriul său. Acest atac ar putea avea repercusiuni semnificative asupra moralului trupelor ruse și a populației din regiunile de frontieră, care se confruntă acum cu realitatea unui conflict ajuns în propria lor curte.
În același timp, reacția Kremlinului sugerează o determinare de a-și apăra teritoriul cu orice preț, dar și o conștientizare a faptului că războiul cu Ucraina se poate extinde dincolo de frontierele inițial stabilite. În acest context, atât Moscova, cât și Kievul se pregătesc pentru o escaladare a conflictului, într-o luptă care pare departe de a se încheia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...