Coronavirus. Munca de acasă sau telemunca, variantele de lucru ale angajatorilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%.
Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%.
Pentru situația actuală, în plină epidemie provocată de noul coronavirus, unele firme pot permite angajaților lor să muncească de acasă, lucru prevăzut și de legislația muncii din România.

O astfel de măsură ar fi benefică pentru toată lumea în condițiile în care noul coronavirus este extrem de virulent iar autoritățile vor decide închiderea școlilor.

Pentru ca acest lucru să fie posibil însă, firmele vor trebui să facă unele modicicări în contractele de muncă ale angajaților care urmează să lucreze de acasă.

Dacă la nivelul firmei se decide ca, preventiv, pentru o perioadă de timp, angajații să lucreze de acasă, în măsura în care activitatea lor le permite asta, iar în contractele acestora scrie că munca se desfășoară la birou, în sediul X, pe strada Y ș.a.m.d., relocarea lor și trecerea fie și temporară la munca de acasă trebuie să se reflecte în contract, scrie avocatnet.ro. Iar asta presupune, desigur, o modificare temporară a contractului - printr-un act adițional, ce trebuie asumat de ambele părți și modificarea corespunzătoare în Revisal.

Legislația muncii prevede două variante a muncii ”de acasă”, una este munca la domiciliu iar a doua variantă este telemunca, adică angajatul poate lucra de oriune, nu neapărat de acasă.

Citește și: Covid-19. Școlile se vor închide începând de miercuri Surse

Prevederea legislativă spune despre munca la domiciliu că:

"Contractul individual de muncă la domiciliu se încheie numai în formă scrisă și conține, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (3) (chestiunile obligatorii în contractele de muncă - n.red.), următoarele:

  1. precizarea expresă că salariatul lucrează la domiciliu;

  2. programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său și modalitatea concretă de realizare a controlului;

  3. obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează”.

În ceea ce privește telemunca, legea . 81/2018 prevede 10 aspecte care trebuie obligatoriu să fie prinse în contractul de muncă iar printre acestea se numără și:

  • locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, convenite de părţi;

  • modalitatea de evidenţiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;

  • responsabilităţile părţilor convenite în funcţie de locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, inclusiv responsabilităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

  • condiţiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activităţii în regim de telemuncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel