NASA a decis: SpaceX va distruge Stația Spațială
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Stația Spațială Internațională / FOTO: Wikipedia
Stația Spațială Internațională / FOTO: Wikipedia
În baza unui contract în valoare de peste 840 milioane dolari. 

NASA a ales SpaceX pentru construcția unui vehicul care să împingă Stația Spațială Internațională (ISS) în atmosfera terestră unde se va dezintegra, asigurând astfel distrugerea acesteia după retragerea sa din funcțiune în 2030, informează AFP.

Contractul adjudecat de compania miliardarului Elon Musk poate ajunge la o valoare totală de 843 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat NASA.

Agenția spațială americană și-a anunțat anterior intenția de a plonja ISS în atmosfera terestră deasupra unui ocean, la sfârșitul ciclului său de operare. În timpul acestei manevre, unele fragmente ale stației se vor dezintegra, iar altele, mai rezistente, vor ajunge în mare.

Pentru o astfel de operațiune este necesar un vehicul puternic, capabil să manevreze o stație spațială cu o greutate de aproximativ 430.000 de kilograme. Vehiculul dezvoltat de SpaceX va trebui să permită "ieșirea de pe orbită a Stației Spațiale Internaționale și evitarea oricărui risc pentru zonele locuite", a precizat NASA.

Ca și ISS, vehiculul va trebui să se dezintegreze în mai multe fragmente la reintrarea în atmosfera terestră, au adăugat reprezentanții agenției spațiale. Odată dezvoltat, acesta va aparține NASA, care se va ocupa de manevrarea lui în timpul misiunii.

Statele Unite, Japonia, Canada și UE și-au asumat angajamentul de a continua operațiunile pe ISS până în 2030. Rusia și-a luat un angajament similar, dar doar până în 2028.

"Scoaterea de pe orbită în condiții de siguranță a Stației Spațiale Internaționale este responsabilitatea celor cinci agenții spațiale", a declarat NASA miercuri.

În ciuda războiului din Ucraina, ISS rămâne unul dintre puținele domenii de cooperare între Washington și Moscova. În aprilie, în timpul unei audieri în Congresul american, administratorul NASA, Bill Nelson, a subliniat nevoia urgentă de a dezvolta un astfel de vehicul în Statele Unite pentru a asigura încheierea ciclului de funcționare al ISS.

"Peste zece ani, vom avea oare aceeași relație cu rușii pentru a putea coborî stația?", s-a întrebat Nelson. "Nu putem să mizăm pe acest lucru", a adăugat el. "Trebuie, așadar, să începem chiar de acum să construim acest vehicul american de ieșire de pe orbită, care ar putea aduce la sol întreaga stație în condiții de siguranță, astfel încât să nu lovească pe nimeni sau nimic", a mai spus Nelson.

Laboratorul orbital a fost locuit permanent de echipaje de astronauți timp de peste 20 de ani. După 2030, Statele Unite mizează pe stații spațiale private pe orbita terestră joasă, care ar putea găzdui astronauți de la NASA și alți clienți. Mai multe companii americane, inclusiv Axiom Space și Blue Origin, lucrează deja la aceste proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Uber vă poate lua cu barca din aceste locaţii

Uber lanseaza noi servicii cu pe apa in sase destinatii...

Arabia Saudită a decoperit șapte zăcăminte de petrol și gaze

Nu se precizează ce volum de resurse energetice dețin...

Cu pași mici spre marele salt al mașinii autonome

Nu există victorii mici pe lungul drum care duce la...

Airbus a pus mâna pe un contract de 24 de miliarde de dolari

Contract important pentru producătorul de aeronave.

Prețul grâului crește, porumbul se ieftinește

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut pe...

Ministerul Finanţelor, noi împrumuturi de la bănci

Mâine este programată o nouă licitație. 

Impozitul de 70% pe aceste venituri a intrat în vigoare

Tot de luni, 1 iulie, a intrat în vigoare şi impozitul...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere. La cât au ajuns

Este vorba despre situația pe luna iunie. 


pixel