Luna lui Jupiter are în interiorul său un mare ocean subteran despre care se crede că poate susține viața.
Naveta spațială Europa Clipper a agenției spațiale americane a decolat de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy, sub un cer însorit. Sonda robotică alimentată cu energie solară ar trebui să intre pe orbita lui Jupiter în 2030, după o călătorie de aproximativ 2,9 miliarde de km în 5 ani și jumătate. Lansarea fusese planificată pentru săptămâna trecută, dar a fost amânată din cauza uraganului Milton.
Este cea mai mare navă spațială construită de NASA pentru o misiune planetară, având aproximativ 30,5 metri lungime și 17,6 metri lățime și o greutate de aproximativ 6.000 kg.
Chiar dacă Europa, a patra cea mai mare dintre cele 95 de luni ale lui Jupiter recunoscute oficial, are doar un sfert din diametrul Pământului, vastul său ocean de apă lichidă sărată poate conține de două ori mai multă apă decât oceanele Pământului.
Europa, al cărei diametru de aproximativ 3.100 km este aproximativ 90% din cel al lunii noastre, a fost considerată un potențial habitat pentru viață dincolo de Pământ în sistemul nostru solar. Se crede că învelișul său de gheață are o grosime de 15-25 km, așezat deasupra unui ocean cu o adâncime de 60-150 km.
Administratorul asociat al NASA, Jim Free, a declarat duminică, în cadrul unei ședințe de informare premergătoare lansării, că Europa se mândrește cu unul dintre cele mai promițătoare medii pentru un potențial habitat în sistemul nostru solar, dincolo de Pământ, deși a menționat că această misiune nu va fi o căutare a unor organisme vii reale.
„Ceea ce vom descoperi pe Europa”, a spus Free, «va avea implicații profunde pentru studiul astrobiologiei și pentru modul în care privim locul nostru în univers».
„Oamenii de știință cred că Europa are condiții adecvate sub suprafața sa înghețată pentru a susține viața. Condițiile sale sunt apă, energie, chimie și stabilitate”, a declarat Sandra Connelly, administrator asociat adjunct al directoratului misiunii științifice a NASA.
Printre obiectivele misiunii se numără cartografierea compoziției suprafeței lunare și căutarea penelor de vapori de apă care ar putea fi evacuate din scoarța înghețată a Europei. Planul este ca, începând din 2031, Europa Clipper să efectueze 49 de zboruri apropiate de Europa pe parcursul a trei ani, apropiindu-se la 25 de kilometri de suprafața lunii.
Europa Clipper va opera într-un mediu cu radiații intense în jurul lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.
Jupiter este înconjurat de un câmp magnetic de aproximativ 20.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului. Acest câmp magnetic se rotește, capturând și accelerând particulele încărcate și creând radiații care ar putea afecta navele spațiale. NASA a creat un seif din titan și aluminiu în interiorul navei Europa Clipper pentru a proteja componentele electronice sensibile a acesteia de aceste radiații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...