Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Compania germană Freiberger Compound Materials se bazează aproape în totalitate pe furnizorii chinezi pentru galiul de care are nevoie pentru producţia de wafere, care la rândul lor sunt folosite în amplificatoarele de semnal radio din telefoanele mobile şi alte echipamente electronice. În condiţiile în care consumă aproximativ 10% din producţia mondială de galiu, firma germană s-a trezit în mijlocul unei furtuni după anunţul surprinzător al autorităţilor chineze că vor introduce controale la exporturile de galiu şi germaniu, începând de la 1 august.
"Clienţii mei nu sunt deloc relaxaţi. Au fost plasate foarte multe comenzi pentru a creşte nivelul stocurilor. Industria este pe muchie de cuţit", a declarat directorul general de la Freiberger Compound Materials, Michael Harz.
Producătorii chinezi de galiu au alungat de pe piaţă pe majoritatea rivalilor prin subminarea lor cu preţuri mai mici în ultimul deceniu.
Freiberger, care realizează vânzări de 70-80 de milioane de euro pe an şi are o cotă de 65% pe piaţa arsenidului de galiu, utilizat în producţia de amplificatoare de putere pentru smartphone-uri, concurează cu producătorul japonez Sumitomo Electric şi câţiva producători chinezi.
Compania germană, care îşi are rădăcinile într-o uzină de electronice din fosta RDG, are stocuri de galiu pe mai multe luni pentru că se aştepta de mult la o criză comercială şi nu poate face altceva pentru a se proteja, a precizat Michael Harz.
Constructorii auto îşi pun şi ei întrebarea dacă pot continua să se bazeze pe un metal considerat drept crucial pentru vehiculele electrice.
Michael Harz a precizat că furnizorii săi chinezi au pus la dispoziţia autorităţilor de la Beijing datele necesare pentru obţinerea licenţelor de export. Aceşti furnizori au estimat că livrările vor înceta la 1 august, când vor intra în vigoare noile controale ale exporturilor, urmând a fi reluate o lună mai târziu, după ce vor fi procesate solicitările de atribuire de licenţe.
Harz nu crede că China va perturba comerţul cu galiu în următorii ani pentru că asta i-ar prejudicia propria sa industrie electronică. Directorul de la Freiberger a adăugat că, în opinia sa, decizia autorităţilor chineze este una cu caracter de represalii, în condiţiile în care cei mai mari producători de amplificatoare de putere, care cresc semnalul radio astfel încât smartphone-urile pot comunica cu turnurile radio, îşi au sediul în SUA.
Freiberger consumă câteva zeci de tone de galiu pe an, ceea ce face din acest metal cel mai important cost al său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...