Noam Chomsky: Ne apropiem de cel mai periculos moment din istoria omenirii
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Noam Chomski / Foto: Wikipedia
Noam Chomski / Foto: Wikipedia
Noam Chomsky, una dintre cele mai strălucite minți ale epocii, acum în vârstă de 92 de ani, transmite un avertisment deosebit de grav: ”Ne apropiem de cel mai grav moment din istoria omenirii”.

Cu criza climatică în curs de desfășurare și posibilitatea iminentă a unui război nuclear, Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață, avertizează că "ne apropiem de cel mai periculos punct din istoria omenirii".

Renumitul filozof și critic social a trăit mai multe evenimente cruciale ale secolului XX. Într-un interviu recent acordat publicației The New Statesman, el și-a amintit că s-a simțit îngrozit în timp ce "asculta discursurile lui Hitler la radio" la vârsta de 6 ani și că a scris despre căderea Barcelonei în 1939 la vârsta de 10 ani.

Acum, însă, Chomsky spune că ne aflăm "în fața perspectivei de distrugere" a vieții umane pe Pământ.

Schimbările climatice

Schimbările climatice au fost subiectul central al celor mai recente lucrări ale lui Chomsky, în care acesta scrie despre legătura inextricabilă dintre încălzirea globală și capitalism. El a considerat că Pământul nu poate fi salvat în orarul pe care țările capitaliste, cum ar fi SUA, l-au prevăzut, chiar și cu stabilirea unor politici angajate în diminuarea producției de carbon.

"Nu există altcineva în afară de Donald Trump, în istorie, care să fi făcut mai mult pentru a încerca să conducă rasa umană spre extincție", a declarat Chomsky, care a adăugat că "nimic altceva nu mai contează" dacă viitorul a fost distrus. El a enumerat politicile lui Trump care se concentrează pe "maximizarea combustibililor fosili" și pe "reducerea" reglementărilor care au abordat schimbările climatice.

Noam Chomsky: SUA aleargă spre prăpastie. Trump, un sociopat

Chomsky a comparat, de asemenea, "fanatismul lui Trump" cu mitingurile naziștilor lui Hitler, descriind, în special, baza puternică a republicanilor care se opun abordării schimbărilor climatice ca fiind "o insurgență cu adevărat periculoasă". El a descris nepăsarea partidului față de încălzirea globală drept "un mandat de moarte" pentru omenire.

Invazia Ucrainei

Tatăl lui Chomsky, care era de origine evreiască, s-a născut în Ucraina de astăzi. Când a fost întrebat care ar fi putut fi motivațiile președintelui rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, Chomsky a declarat că lucrurile sunt mai complcate decât că acest conflict este o chestiune care ține de mintea "sucită" a lui Putin.

"Putin este la fel de preocupat de democrație ca și noi", a declarat Chomsky pentru Statesman, referindu-se la istoricul de extindere politică și economică a SUA în Est. El a citat ca exemplu septembrie 2021, când SUA au trimis Ucrainei arme avansate în numele unei "cooperări militare consolidate".

De asemenea, Chomsky a indicat "Iranul în 1953, Guatemala în 1954, Chile în 1973" înainte de a spune: "Dar se presupune că trebuie să onorăm și să admirăm angajamentul enorm al Washingtonului față de suveranitate și democrație".

Rusia-China

Când a fost întrebat despre relația dintre Rusia și China și dacă crede că există șanse ca acestea să-și unească forțele pentru a deveni o superputere în circumstanțele actuale, Chomsky a răspuns că este vorba de o relație bazată pe strategie mai degrabă decât de un adevărat "parteneriat".

Făcând comparații cu lipsa de sprijin militar global pentru invazia americană în Irak, pe care a denunțat-o ca fiind o crimă deghizată în "intenții nobile", Chomsky a prezis că China, alături de restul lumii, va rămâne în mare parte absentă din războiul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...


pixel