Nokia va reduce 14.000 de locuri de muncă, sau aproximativ 16% din efectivele sale, ca răspuns la o deteriorare bruscă a cifrei de afaceri, urmare a încetinirii vânzărilor de echipamente 5G pe mai multe piețe, inclusiv America de Nord. Povestea se repetă pentru Nokia, care nu reușește să-și stabilizeze activitatea.
Veniturile din trimestrul trei au scăzut cu 15% la cursuri de schimb constante. Nokia încă prognozează pentru anul 2023 o cifră de afaceri netă cuprinsă între 23,2 și 24,6 miliarde de euro, cu o marjă operațională cuprinsă între 11,5% și 13%. Obiectivul pentru 2026 rămâne stabilit la 14% pentru marjă. Ceea ce nu împiedică grupul să se angajeze într-un nou program de austeritate, cu scopul de a economisi 800-1.200 de milioane de euro până în 2026.
Justificându-și decizia, conducerea susține că dorește să ofere celor patru grupe de activitate o autonomie operațională sporită și agilitate. „Programul ar trebui să conducă la o organizație de 72.000 până la 77.000 de angajați, comparativ cu cei 86.000 de angajați pe care Nokia îi are în prezent”, spune el, sau cu până la 14.000 de posturi mai puține. În această etapă, grupul nu a furnizat detalii acestei restructurări. Mai multe amănunte vor veni, probabil, pe 12 decembrie, la o conferință organizată de compania cu sediul la Espoo, în Finlanda.
Rezultatele sunt „mediocre”, subliniază Janardan Menon, analist la Jefferies. El constată că obiectivele de marjă au fost confirmate, sub rezerva încheierii contractelor actuale la Nokia Technologies. „Aceste contracte se prelungesc de mai bine de un an și chiar dacă sunt semnate, s-ar putea dovedi dificil să rezolve cât de cât situația”, crede specialistul.
La fel ca rivalul său Ericsson, Nokia s-a luptat ani de zile să-și stabilească activitatea, dar eforturile s-au dovedit, cel puțin până acum, inutile.
La deschiderea tranzacțiilor bursiere, Nokia a pierdut, joi, 2% în urma acestor anunţuri. Nu trebuie însă uitat că investitorilor le plac programele de reducere a costurilor.
Citește și Microsoft în discuții cu Amazon pentru un acord de un miliard de dolari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.