Noua tulpină COVID doboară piețele bursiere. Nu a scăpat nici BVB

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pierderi de amploare
Pierderi de amploare
Piețele europene de capital au scăzut, vineri, urmând tendința manifestată anterior pe bursele asiatice, în urma informațiilor privind răspândirea noii variante COVID, potențial mai contagioasă și mai dificil de combătut prin actualele vaccinuri. Piața de la București s-a aliniat tendinței europene.

Astfel, în jurul orei 15, cu trei ore înainte de închiderea tranzacțiilor, indicele principal BET afișa o scădere mai mare de 2,3%.

La momentul respectiv, toate cele 19 titluri care intră în componența acestui indice erau pe minus, cu scăderi între 0,8% pentru acțiunile ALRO și de -4% pentru titlurile Teraplast.

Principalele burse europene au înregistrat scăderi ample, vineri dimineața, pe fondul știrilor privind descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 aparent mult mai contagioasă decât Delta.

În jurul orei 15 (ora României), indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris afișa o pierdere de 3,4% (6.834,71 puncte) după ce în cursul dimineții pierderea se accentuase la minus 4,40%, procentaj corespunzător unei valori de  6.764,80 de puncte.

În același timp, bursa de la Londra afișa o scădere de 2,73% după un declin de 3,31% iar cea de la Frankfurt pierdea 2,85% după scăderi mai mari de 3% în cursul dimineții.

Bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis ședința pe minus 2,53%, coborând peste 3 procente în timpul tranzacțiilor.

Citește și Câciu: Salariile din întreg sistemul bugetar şi pensiile vor fi plătite până la sfârşitul anului

Titlurile companiilor aeronautice, de transporturi și turism, deja afectate de pandemie, au resimțit în mod deosebit impactul noilor știri. Astfel, acțiunile Airbus erau în scădere cu 12%, în timp ce acțiunile companiei aeriene germane Lufthansa afișau o depreciere de peste 14%.

Noua variantă COVID, denumită pentru moment B.1.1.529, a fost descoperită în Africa de Sud și, potrivit specialiștilor, are potențialul de a se răspândi foarte rapid.

Specialiștii estimează că, date fiind diferențele între noua variantă și cea originală, pe baza căreia au fost concepute actualele vaccinuri, este posibil ca acestea să piardă din eficacitate în confruntarea cu B.1.1.529.

În aceste condiții, mai multe state europene, precum Marea Britanie, Italia sau Germania, au luat deja măsuri precum interzicerea accesului călătorilor provenind din Africa de Sud.

De asemenea, Israel, care a confirmat vineri primul caz de infectare cu B.1.1.529, a interzis călătoriile din mai multe state sud-africane, inclusiv din Africa de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel