Nuclearelectrica, verificată dacă a cumpărat legal uraniul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrala Nucleară de la Cernavodă
Centrala Nucleară de la Cernavodă
Curtea de Conturi a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) să verifice dacă Nuclearelectrica (SNN) a achiziţionat în mod legal pulbere de uraniu din import în perioada 2016-2017, se arată în "Raportul Public pe anul 2017" al Curţii de Conturi, postat pe site-ul instituţiei. 

"O altă constatare a vizat achiziţia de pulbere sinterizabilă de UO2 (dioxid de uraniu - n.r. ) din import, prin exceptare de la aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, deoarece SNN SA, pentru neaplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006, a invocat dispoziţiile art. 245 din ordonanţă, potrivit cărora, 'nu se aplică pentru contractul care are ca obiect cumpărarea [...] de alţi combustibili destinaţi producţiei de energie', doar că în această situaţie nu se justifică neaplicarea procedurilor de achiziţie reglementate de OUG nr. 34/2006, întrucât produsul importat este destinat FCN Piteşti la fabricarea combustibilului nuclear, acesta din urmă fiind destinat folosirii într-un reactor nuclear în scopul producerii energiei", arată raportul Curţii de Conturi. 

Reprezentanţii instituţiei au precizat că au cerut o verificare în acest sens din partea ANAP. 

Citește și: ANRE a aprobat legislația pentru plafonarea prețului gazelor

"În acest sens s-a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice efectuarea unei verificări la SN Nuclearelectrica SA privind legalitatea achiziţiilor de pulbere sinterizabilă de UO2 efectuate în perioada 2016-2017, prin excepţie de la aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile de produse", potrivit aceleiaşi surse. 

În 2015, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU) pentru achiziţia minereului de uraniu, în favoarea companiei canadiene Cameco. 

La acea dată, conducerea producătorului de energie a motivat că CNU a majorat nejustificat preţul uraniului, în timp ce compania canadiană oferea preţul pieţei, "aspect ce poate fi uşor verificat prin raportare la datele de preţ furnizate de Euratom Supply Agency (pe contracte pe termen lung şi spot), precum şi din alte surse care publică date legate de evoluţia preţului uraniului, îndeosebi pe pieţele spot", potrivit unui comunicat al SNN, emis pe 22 decembrie 2016, când Nuclearelectrica a încheiat un nou contract cu canadienii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Guvern sediu2
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Iulian Stanciu
Foto: Freepik.com
Donald Trump vorbește la telefon
Ursula van der Leyen
Panou electric / Foto: Freepik
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Completare documente / FOTO: Freepik
Bani

Curs BNR. Dolarul crește, aurul se ieftinește

Banca Națională a României a publicat cursul leului,...

Simona Bucura-Oprescu / Foto: Ministerul Muncii
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Farmacie / Foto: Freepik
Diamante

Investitorii nu mai sunt prieteni cu diamantele

Așa ceva nu s-a mai văzut în ultimele două decenii.

Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Targ de joburi
Magazin Apple / Foto: Unsplash

pixel