Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Potrivit Institutului Național de Statistică (INE), Spania, a doua cea mai mare destinație turistică din lume, a primit 10,9 milioane de vizitatori în iulie și 10,9 milioane în august, sau cu 7,3% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023.
Cei mai mulți au venit din Marea Britanie (4,17 milioane), Franța (3,75 milioane), Germania (2,49 milioane) și Italia (1,35 milioane). Numărul turiștilor americani a crescut semnificativ (+13%), cu 858.000 de intrări înregistrate.
În primele opt luni ale anului, Spania a primit un total de 64,8 milioane de turiști, de asemenea, un record conform INE. Principala lor destinație a fost Catalonia (13,5 milioane), înaintea Insulelor Baleare (11,2 milioane) și Canare (9,9 milioane).
Cu aproape 18% mai mult decât în 2023
Această dinamică a fost însoțită de o creștere bruscă a cheltuielilor turistice, care au ajuns la 86,7 miliarde de euro pe parcursul a opt luni, sau cu 17,6% mai mult decât în 2023 - cu o medie de 187 de euro pe zi și pe turist.
Aceste cifre record vin pe măsură ce mișcările împotriva supraturismului s-au multiplicat în ultimele luni în țară, în special în Barcelona (Catalunia), Malaga (Andaluzia), în Insulele Baleare și în arhipelagul Canare.
Furia spaniolilor
În fața acestui val de furie, mai multe regiuni au luat o serie de măsuri. Barcelona, spre exemplu, a anunțat pe 21 iunie că vrea să interzică închirierea apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul rezidenților la locuințe.
O abordare încurajată de guvernul spaniol, care lucrează la crearea unui registru al cazărilor turistice și sezoniere pentru a lupta împotriva închirierii ilegale a anumitor apartamente, care ar putea fi date în folosință în primăvara anului 2025.
Potrivit organizației patronale Exceltur, Spania ar urma ă primească 90 de milioane de turiști străini pe tot parcursul anului 2024, mult mai mult decât recordul de 85,1 milioane atins anul trecut.
România este foarte departe
Veniturile generate de turism ar trebui să depășească pragul de 200 de miliarde de euro, inclusiv cheltuielile turiștilor autohtoni. Acest lucru ar aduce contribuția turismului la economia spaniolă la 13,2%, spune Exceltur.
În România, din cei aproape un milion de turiști care ne-au vizitat țara, 55,7% dintre ei au venit în scop de afaceri și au reprezentat 58,6% din totalul cheltuielilor efectuate de turiștii nerezidenți. Per total, străinii intrați în România cu afaceri sau în interes personal au cheluit peste trei miliarde de lei în intervalul de referință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...