Raportul Draghi. Energia, marea problemă a Europei. Soluțiile propuse
Europa se confruntă cu o criză...
În Insulele Feroe, unde natura impune un regim aspru și imprevizibil, cu vânturi puternice, ploi și ceață densă, locuitorii au găsit o soluție revoluționară pentru a înfrunta izolarea: construirea unei rețele impresionante de tuneluri.
Rețeaua de tuneluri oferă un transport mai rapid și mai sigur pe cele 18 insule vulcanice din Atlanticul de Nord. „Deși suntem insule, glumim adesea că, datorită tunelurilor, nu mai suntem insule”, spune Súsanna Sørensen, manager de marketing la Visit Faroe Islands.
Cel mai spectaculos
Eysturoy, care leagă Streymoy – cea mai mare insulă din arhipelag, unde se află capitala Tórshavn – de Eysturoy, insula vecină. Tunelul are o lungime de 11 kilometri, iar în fiecare zi, peste 6.000 de vehicule trec pe sub Atlanticul de Nord, bucurându-se și de o operă de artă inedită: un sens giratoriu sculptural, iluminat spectaculos, care atrage turiști din întreaga lume.
„Sensul giratoriu, supranumit Meduza, este cu siguranță o atracție turistică”, afirmă Sørensen. „Mulți vizitatori fac câteva rotații doar pentru a admira spectacolul luminilor și al culorilor.”
Tuneluri care aduc arta sub apă
Alt proiect impresionant este tunelul submarin Sandoy, deschis în decembrie 2023. Acesta conectează insula Streymoy de Sandoy și se află la o adâncime de 155 de metri sub nivelul mării.
Tunelul Sandoy nu impresionează doar prin inginerie, ci și prin artă. Pe pereții de bazalt, zece lucrări strălucitoare, realizate de artistul feroez Edward Fuglø, oferă o interpretare modernă a picturilor rupestre și aduc la viață personaje din folclorul feroez. Aceste elemente artistice, combinate cu tehnologia de ultimă generație, creează o experiență captivantă pentru șoferi.
Casele cu acoperișuri verzi
Pe de altă parte, Insulele Feroe atrag atenția inclusiv pentru locuințele cu acoperișuri acoperite de vegetație. O soluție tradițională care oferă o izolație excelentă atât împotriva temperaturilor ridicate, cât și a celor scăzute. De asemenea, reduce zgomotul, un aspect esențial în condițiile meteorologice extreme din arhipelag.
„Nu este doar un element estetic, ci și unul foarte practic,” explică un localnic. „Acoperișurile sunt excelente pentru izolație și reduc foarte bine zgomotul. Când cade grindina sau plouă torențial, nu auzi nimic pe acoperiș.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Europa se confruntă cu o criză...
Modificări care se regăsesc în celebra ordonanță-trenuleț.
Prețul aurului a atins un nivel...
Un adevărat simbol al Italiei,...
Acțiunile CoreCivic Inc și GEO...
Grupaj de ştiri.
Ministrul Energiei, Sebastian...
România este o țară sigură și stabilă politic și...
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a discutat marţi...
Banca Națională a României a...
Șeful AIEA avertizează asupra riscului unui accident...
Spania reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore fără...
Marcel Boloş, ministrul...
Cutremurele zguduie Santorini: sute de oameni evacuați...
România a evitat în ultimul...
Italia blochează chatbotul DeepSeek din cauza...
Bugetul pe anul 2025 a fost...
Fondurile vor fi alocate în mai multe tranșe.
O analiză Frames realizată pe...