Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Unii legislatori europeni au criticat dur modul în care Comisia Europeană a gestionat contractele de miliarde de euro și, în special, faptul că mesajele text dintre von der Leyen și șeful producătorului de medicamente Pfizer cu privire la unul dintre contracte nu au fost făcute publice. Comisia susține că aceasta nu a păstrat mesajele, relatează Reuters.
Comisia a semnat contracte cu furnizorii de vaccinuri COVID AstraZeneca, Sanofi, GSK, Johnson & Johnson, BioNTech, Pfizer, Moderna și alții în plină pandemie.
Unii deputați din Parlamentul European au solicitat acces la documente pentru a înțelege termenii și contractele. Cu toate acestea, Comisia a oferit doar acces parțial și a redactat o parte din documente, afirmând că acest lucru a fost făcut pentru a proteja interesele comerciale și procesul decizional.
Parlamentarii și-au prezentat nemulțumirile în fața Tribunalului cu sediul la Luxemburg, iar miercuri judecătorii le-au admis contestația.
„Comisia nu a oferit publicului un acces suficient la contractele de achiziție pentru vaccinurile COVID-19”, au afirmat aceștia.
„Comisia nu a demonstrat că un acces mai amplu la aceste clauze ar submina efectiv interesele comerciale ale acestor întreprinderi”, a adăugat instanța.
Comisia a declarat că va studia hotărârile Curții și implicațiile acestora și își va rezerva opțiunile juridice. Aceasta poate face apel la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanță europeană.
Comisia Europeană ar trebui să fie acum mai deschisă cu privire la procedurile sale decizionale după pronunțarea hotărârii, a declarat deputatul Kim van Sparrentak, care, împreună cu colegii săi, a depus plângerea la Curte.
Parlamentul European urmează să voteze joi cu privire la candidatura lui von der Leyen pentru un al doilea mandat de cinci ani.
În 2022, Ombudsmanul European a acuzat Comisia de administrare defectuoasă pentru că nu a divulgat mesajele text ale lui von der Leyen cu șeful Pfizer, Albert Bourla.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...