O nouă centrală nucleară! Cât de aproape de România se va afla

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
După un deceniu de pregătiri, Guvernul Poloniei ar putea finaliza în câteva luni discuţiile cu privire la finanţarea primei sale centrale nucleare
După un deceniu de pregătiri, Guvernul Poloniei ar putea finaliza în câteva luni discuţiile cu privire la finanţarea primei sale centrale nucleare
După un deceniu de pregătiri, Guvernul Poloniei ar putea finaliza în câteva luni discuţiile cu privire la finanţarea primei sale centrale nucleare, a declarat, luni, Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică, transmite PAP. 

În prezent, peste 80% din energia electrică din Polonia este produsă pe bază de cărbune. Ministerul Energiei de la Varşovia speră că prima centrală nucleară poloneză va începe să funcţioneze în anul 2033, aşa cum arată strategia energetică pe termen lung publicată în luna noiembrie 2018.

Cât costă să te iradiezi de bunăvoie la Cernobîl

Prezent luni la un forum dedicat energiei nucleare organizat la Varşovia, Piotr Naimski a dezvăluit că Polonia va înfiinţa o companie de tip vehicul cu scop special, care va fi responsabilă pentru construcţia şi operarea viitoarei centrale nucleare. Autorităţile de la Varşovia caută un investitor străin care să deţină 49% din acţiunile acestei companii, urmând ca Guvernul polonez să păstreze un pachet de 51%.

Naimski a precizat că finalizarea discuţiilor cu privire la finanţarea proiectului "este o chestiune de câteva luni".

"Pentru a putea respecta calendarul, trebuie să rezolvăm aspectele legate de finanţare în 2020", a adăugat Naimski.

Polonia intenţionează ca prima sa centrală nucleară să genereze 1 - 1,15 gigawaţi în 2033. Ulterior, capacităţile de producţie a energiei nucleare din Polonia sunt preconizate să ajungă la 6 - 9 gigawaţi în 2043, în ideea de a reduce emisiile poluante şi a îndeplini ţintele de mediu ale Uniunii Europene.

Naimski a refuzat să dezvăluie identitatea posibililor investitori, dar a precizat că negocierile au legătură cu garanţiile guvernamentale "fără de care niciun proiect nuclear nu poate fi construit nicăieri în lume".

Potrivit unor declaraţii făcute de fostul ministru polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, programul în domeniul energiei nucleare ar putea costa 70-75 miliarde de zloţi (aproximativ 20 de miliarde dolari). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel