O nouă companie americană se pregătește să decoleze spre Lună

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Totul, pentru revenirea astronauților pe Lună / FOTO: Freepik
Totul, pentru revenirea astronauților pe Lună / FOTO: Freepik
După tentativa eșuată de alunizare de luna trecută a primei întreprinderi americane, o altă societate urmează să decoleze din Florida în același scop cu speranța de a deveni prima companie privată care reușește o astfel de performanță.

Misiunea, denumită IM-1, trimite un modul lunar înalt de patru metri și dezvoltat de firma texană Intuitive Machines, fondată în  2013. Aparatul va fi lansaat în spațiu  o rachetă SpaceX Falcon 9, programată să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy la ora 12:57 a.m. (05:57 GMT) miercuri.

La scurt timp după decolare, dispozitivul de aterizare trebuie să se desprindă de treapta superioară a rachetei și pus sub tensiune. După care va fi stabilită comunicarea cu camera de control a Intuitive Machines, cu sediul în Texas. 

Aceasta este prima încercare lunară a acestei companii, dar a doua în cadrul noului program CLPS al NASA, care a apelat la firme private cu solicitarea de a dezvolta aparate capabile să transporte pe Lună echipamente științifice în vederea revenirii astronauților pe suprafața satelitului natural al Terrei. 

În ianuarie, compania Astrobotic nu a reușit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar modulul său lunar a fost distrus în zbor.

NASA își asumă riscul eșecului acestor misiuni, încredințate unor companii tinere, subliniind că este conștientă că nu toate vor reuși. Dar, potrivit Agenției spațiale americane, efortul merită: fiind un simplu client, NASA spune că poate trimite mai mult material, mai frecvent și pentru mai puțini bani.

Este „un moment esențial în explorarea spațiului, în care companiile private joacă un rol din ce în ce mai vital”, a spus Intuitive Machines. Dacă totul va funcționa cum trebuie, modulul ar urma să aterizeze pe Lună săptămâna viitoare, 22 februarie.

Ar fi primul dispozitiv american care va face acest lucru de la sfârșitul programului Apollo, acum mai bine de 50 de ani. Modelul acestui modul se numește Nova-C. Locul de aterizare planificat este un crater lângă polul sudic al Lunii, care este încă puțin explorat.

Patru camere vor observa, de exemplu, faza de coborâre și praful care se va ridica în timpul aterizării, pentru a compara efectele acesteia cu cele ale aterizărilor misiunilor Apollo, efectuate mai aproape de ecuator. Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acolo agenția spațială vrea să-și aterizeze astronauții în cadrul misiunilor Artemis. Motivul: acolo se găsește apă sub formă de gheață, care ar putea fi exploatată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Pescari / Foto: Freepik
O femeie culege roșii într-un solar / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik

BNS întreabă Guvernul: Ce se-ntâmplă cu planul ReArm?

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra lipsei de...

Dr. ing. Adrian Victor VEVERA, directorul general al ICI
Contor electric / Foto: Arhivă
Șantier metrou M6

Azi începe forarea primei secțiuni a liniei M6, 1 Mai-Tokyo

Primul utilaj de foraj TBM a intrat în acțiune la stația...

Lingouri de aur
Bursă / FOTO: Freepik

Se anunță o nouă zi neagră pe bursele din Europa

Este de așteptat ca principalele burse europene să...

Banca centrală a Chinei / FOTO: Wikipedia
Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Totul trebuie analizat temeinic / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Guvern sediu2
Noua dronă / FOTO: Captură ecran Anduril

Drona americană nedetectabilă care schimbă regulile jocului

Cursa tăcută pentru tehnologii de supraveghere...

Foto ilustrativ: pixabay
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Iulian Stanciu
Foto: Freepik.com
Donald Trump vorbește la telefon
Ursula van der Leyen
Panou electric / Foto: Freepik

pixel