Cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut în noiembrie, în timp ce inflația anuală a crescut la cel mai lent ritm din ultimele 13 luni, dar probabil că cererea nu s-a diminuat atât suficient de repede pentru a descuraja Rezerva Federală să conducă ratele dobânzilor la niveluri mai ridicate anul viitor. Încetinirea activității economice în 2023, pe fondul creșterii costurilor îndatorării, a fost semnalată și de alte date de la Departamentul de Comerț vineri, care arată un câștig modest în comenzile de bunuri de capital fabricate local luna trecută. Banca centrală a SUA încearcă să încetinească cererea pentru orice, de la locuințe la forță de muncă, în timp ce luptă pentru a readuce inflația la ținta de 2%.
„Economia se mișcă în direcția corectă din perspectiva Fed, dar nu suficient de repede”, a declarat Gus Faucher, economist șef la PNC Financial din Pittsburgh, Pennsylvania. Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică din SUA, au crescut cu 0,1%, după ce au crescut cu 0,9% în octombrie. Economiștii chestionați de Reuters au estimat că cheltuielile de consum vor crește cu 0,2%.
Cum se modifică obiceiul de consum
O parte din moderarea cheltuielilor a reflectat o schimbare a cererii, de la bunuri la servicii. Încetinirea creșterii prețurilor pentru unele bunuri a redus, de asemenea, suma în dolari a cheltuielilor de consum. Cheltuielile pentru produse manufacturate de lungă durată au scăzut cu 2,3%, conduse de scăderea achizițiilor de autovehicule. Cheltuielile au fost obținute în plus pentru mobilierul de uz casnic și alte echipamente, precum și pentru bunuri și vehicule de agrement.
Cheltuielile pentru servicii au crescut cu 0,7%, majorate de locuințe și utilități, precum și de servicii financiare și asigurări. Acestea au compensat scăderile serviciilor de transport aerian. Indicele prețurilor pentru cheltuielile personale de consum (PCE) a crescut cu 0,1% luna trecută, după ce a crescut cu 0,4% în octombrie. Prețurile alimentelor au crescut cu 0,3%, cel mai mic câștig din decembrie 2021. Prețurile la bunurile și serviciile energetice au scăzut cu 1,5%. Prețurile serviciilor, care pot fi lipicioase, au crescut cu 0,4%, reflectând inflația locuințelor.
În cele 12 luni până în noiembrie, indicele prețurilor PCE a crescut cu 5,5%. Acesta a fost cel mai mic câștig anual din octombrie 2021 și a urmat un avans de 6,1% în octombrie, potrivit DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...