Ordinul ANAF privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, publicat în Monitorul Oficial - Textul integral

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ANAF
ANAF
A fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin ANAF privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită. 

În rândurile de mai jos puteţi citi, integral, conţinutul acestui ordin: 

Art. 1. — În sensul prezentului ordin, prin cazuri speciale de executare silită se înțelege punerea în aplicare a dispozițiilor legale în materie de executare, generată de:

1. hotărârile judecătorești definitive pronunțate în materie penală, prin care s-a dispus recuperarea unor creanțe bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entități;

2. înscrisurile emise în materie penală de către instanțele de judecată, privind ducerea la îndeplinire de către organele de executare silită din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a măsurilor asigurătorii sau, după caz, de ridicare a acestora;

3. ordinele președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin care s-a dispus blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deținute sau se află sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entități desemnate, ce fac obiectul sancțiunilor internaționale, potrivit legii;ţ

4. alte titluri executorii prin care se stabilesc dobânzi, penalități de întârziere, majorări de întârziere sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotărâri judecătorești definitive, cele prin care se stabilește cuantumul cheltuielilor de executare silită, precum și cele prin care se stabilește suma reprezentând diferența de preț și/sau cheltuielile prilejuite cu urmărirea bunului.

Art. 2. — (1) La nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, serviciul/compartimentul executări silite cazuri speciale este structura abilitată cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită în cazurile speciale prevăzute la art. 1, cu excepția înființării popririlor bancare și a popririlor la terți prin mijloace electronice și a hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în materie
penală prin care s-a dispus doar recuperarea unor cheltuieli judiciare care se realizează de către organele fiscale centrale competente care administrează creanțele bugetare.

(2) Organizarea evidenței creanțelor bugetare ce fac obiectul cazurilor speciale prevăzute la art. 1, precum și emiterea deciziilor prin care se stabilesc obligații fiscale accesorii, inclusiv modul de stingere a acestora, se realizează de către organul fiscal central competent în administrarea contribuabililor.

(3) Serviciul/Compartimentul executări silite cazuri speciale emite și comunică contribuabililor, potrivit legii, titlurile executorii prin care se stabilesc sumele prevăzute la art. 1 pct. 4, cu excepția celor în care sunt individualizate obligații fiscale accesorii

(4) Titlurile executorii prevăzute la alin. (3), însoțite de dovada comunicării acestora, se transmit organelor fiscale centrale competente în administrarea contribuabililor. Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător.

(5) Organul fiscal central competent în administrarea contribuabililor transmite, după caz, către serviciul/compartimentul executări silite cazuri speciale în a cărui rază teritorială se află, în vederea continuării sau încetării modalităților de executare silită, un raport care va cuprinde informații cu privire la:

a) înființarea popririi asupra disponibilităților bănești;

b) înființarea popririi la terț asupra disponibilităților bănești;

c) calculul obligațiilor fiscale accesorii;

d) stingerea efectuată asupra creanțelor bugetare.

(6) La nivelul Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, structura abilitată cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executaresilită în cazurile speciale prevăzute la art. 1 este Serviciul de executare silită din cadrul acestei structuri.

Art. 3. — (1) Actele de executare emise la nivelul serviciului executări silite cazuri speciale se avizează de către șeful serviciului și se aprobă de către directorul executiv colectare din cadrul direcției generale regionale a finanțelor publice, în calitate de conducător al organului de executare.

(2) Actele de executare emise la nivelul compartimentului executări silite cazuri speciale se avizează de către directorul executiv colectare și se aprobă de către directorul general din cadrul direcției generale regionale a finanțelor publice, în calitate de conducător al organului de executare.

Art. 4. — Activitatea de executare silită, inclusiv procedura de executare silită asupra bunurilor proprietate a debitorilor, aflată în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, va fi continuată de către structurile prevăzute la art. 2 alin. (1), în funcție de aria de competență, actele emise rămânând valabile.

Art. 5. — Agenția Națională de Administrare Fiscală și structurile subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 6. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 7. — La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 981 din 30 decembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel