UE a aprobat un acord al primelor norme asupra inteligenței artificiale la nivel mondial
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
UE a reglementat inteligența artificială / Fotomontaj DCBusiness
UE a reglementat inteligența artificială / Fotomontaj DCBusiness
Acest nou acord, aprobat de legislatorii Uniunii Europene reprezintă un pas mai aproape de reglementarea inteligenței artificiale, prima de acest fel la nivel global.

Puterile lumii se întrec în această privință având în vedere viteza cu care se dezvoltă această tehnologii și în măsură în care tot mai multe companii o implementează în activitatea lor zilnică.

Printre cele mai însemnate obiective propuse în legislația numită AI Act se enumeră limitarea utilizării de către guverne a supravegherii biometrice în timp real în spațiile publice la cazurile de anumite infracțiuni, la prevenirea amenințărilor, cum ar fi atacurile teroriste.

De asemenea, normele vor viza modelele de inteligență artificială de uz general precum ChatGPT, precum și sistemele de inteligență artificială care încalcă drepturile artiștilor.

În total, 523 de legislatori ai UE au votat în favoarea acordului, în timp ce 46 au fost împotrivă și 49 s-au abținut.

"Salut sprijinul copleșitor al Parlamentului European pentru Actul UE privind AI-ul, primul cadru cuprinzător și obligatoriu din lume pentru o inteligență artificială de încredere. Europa este acum un standard mondial în materie de inteligență artificială", a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton.

 

Legislația va intra în vigoare de la anu

 

Țările UE urmează să aprobe oficial acordul în luna mai, urmând ca legislația să intre în vigoare la începutul anului viitor și să se aplice în 2026, deși unele dintre dispoziții vor intra în vigoare mai devreme.

"Uniunea Europeană are acum prima lege din lume privind inteligența artificială. Este probabil ca alte țări și regiuni să folosească legea privind AI-ul ca model, la fel cum au făcut-o cu GDPR", a spus el, referindu-se la regulamentul UE privind protecția datelor personale.

Cu toate acestea, el a spus că dezavantajul pentru companii este birocrația considerabilă.

În cazul încălcării regulementului AI european, companiile riscă amenzi cuprinse între 7,5 milioane de euro sau 1,5% din cifra de afaceri și 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală, în funcție de încălcările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel