Pensii speciale pentru încă o mare companie de stat
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Pensiile militare ar putea crește din 2022. Câţi bani vor primi în plus oamenii
Pensiile militare ar putea crește din 2022. Câţi bani vor primi în plus oamenii
Moda instituirii de pensii speciale pare să nu-și piardă din avânt, noi și noi categorii de angajați urmând să primească pensii mai mari decât ar fi trebuit, potrivit contribuției lor la bugetul asigurărilor sociale. Numărul privilegiaților se va mări considerabil odată cu includerea în această castă a privilegaților a unor companii de stat, precum CFR Călători, CFR Marfă și CFR Infrastructură. Se face astfel trecerea de la răsplătirea angajaților statului la cea a angajaților companiilor de stat în cazul în care și plenul Camerei va adopta astăzi proiectul de Statut al personalului feroviar în forma adoptată de Senat.

Proiectul inițiat de un grup de senatori PSD a trecut prin adoptare tacită la Senat și se află pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților, programată pentru astăzi.

În forma inițială, proiectul prevede instituirea de pensii speciale, sub clasica denumire de ”pensie de serviciu”, pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației feroviare. Astfel, mecanicii de locomotivă care au îndeplinit vârsta de 50 de ani și au o vechime de minimum 20 de ani vor primi pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute în ultimul an dinaintea pensionării.

Ceilalți angajați ai CFR cu responsabilități în siguranța circulației trebuie să aibă cel puțin 52 de ani și 20 de ani vechime. În cazul în care își amână ieșirea la pensie, aceasta ca crește cu 1% din media veniturilor totale brute pentru fiecare an petrecut în plus la muncă.

Citește și: Pensii speciale. Casta privilegiaților a ajuns la 10.000 de oameni

Consiliul Economic și Social a reclamat, în punctul său de vedere, că aceste prevederi sunt discriminatorii în raport cu celelalte categorii de asigurați, iar Consiliul Legislativ a observat, în punctul său de vedere, că proiectul are impact bugetar, deci ar fi trebuit cerută și opinia Guvernului.

Raportul Comisiilor reunite de muncă și transporturi ale Camerei Deputaților propun plenului eliminarea acestor prevederi și trecerea personalului vizat la condiții speciale de muncă, ceea ce oricum le-ar aduce un plus la pensie față de condițiile actuale. Rămâne de văzut dacă plenul va ține cont de propunerile comisiilor sau va trece legea în forma Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel