„O mulțime de sentimente sunt resimțite când lucrezi la lama unei astfel de arme”, explică fierarul Benjamin Bourgeon pentru AFP, urmărind cu atenție cum lucrează angajații atelierului pe care îl conduce, o afacere de familie fondată în 1885 în Le Chambon-Feugerolles.
Inițial, aici se realizau unelte agricole, dar în anii 1960 firma s-a specializat pe săbii, spade și florete, o piață de nișă unde a devenit numărul 1 mondial. Astăzi, cei 26 de angajați confecționează 120.000 de lame ștampilate de Federația Internațională de Scrimă (FIE) în fiecare an.
Înainte de a ajunge în toate cele patru colțuri ale planetei, lamele sunt supuse la circa patruzeci de operațiuni, cele mai multe realizându-se manual. Sunt folosite cele mai bune materii prime, inclusiv un aliaj special utilizat în aeronautică. Iar David Leblanc, „formatorul de lame”, este unul dintre experții în acest proces.
Cu un ciocan în mână, el lucrează la îndreptarea unei tije „forja brută” pentru a corecta deformațiile cauzate de tratamentul termic la 820 de grade. Pe nicovală, reface forma corectă cu lovituri mici și atente de ciocan: „trebuie să mergi foarte ușor”, să verifici fiecare lovitură, trecând ușor cu mâna, de parcă ai mângâia lama.
90% din piata mondiala
La începutul lunii aprilie, campionul olimpic Romain Cannone și Alexandre Bardenet, au venit personal la atelier să-și aleagă armele pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară. În perioada 27 iulie – 4 august, în somptuosul Grand Palais, ei își vor încrucișa săbiile cu adversari care, fără îndoială, vor avea și ei arme fabricate în Loara.
„Pe lângă rezistența lor, lamele „BF” se caracterizează prin nervozitate, adică prin capacitatea de a reveni rapid la ax după îndoire”, notează Gilles Martinage, care va fi armurierul echipei din Franța.
An olimpic sau nu, carnetul de comenzi pentru forja clasificată drept „Living Heritage Company” este plin, cu, în prezent, „termene de livrare până la sfârșitul anului 2025”. Cifra de afaceri a crescut de la 1,6 la 7 milioane de euro din 2006, iar cota sa de piață „depășește 90%” la nivel global, enumeră Daniel Cheynet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...