Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Piețele bursiere globale au înregistrat creșteri joi, impulsionate de optimismul legat de inteligența artificială și de așteptările privind reducerile de dobândă din SUA, în ciuda tensiunilor comerciale generate de noile tarife anunțate de fostul președinte american Donald Trump.
Acesta a anunțat o taxă vamală de 50% pentru importurile de cupru începând cu 1 august, generând o creștere a diferenței de preț dintre contractele futures americane și cele de la Londra. Trump a amenințat și Brazilia cu tarife similare și a emis notificări tarifare pentru șapte parteneri comerciali minori.
Totuși, piețele au reacționat temperat: indicele pan-european STOXX a crescut, DAX-ul german s-a apreciat cu 0,1%, iar FTSE 100 din Marea Britanie a urcat cu 1,2%, atingând un nou maxim istoric. În Asia, indicele MSCI pentru acțiunile din afara Japoniei a crescut cu 0,5%, în timp ce contractele futures pe Nasdaq au rămas stabile după recordul atins miercuri.
"Piețele continuă să ignore actualizările tarifare zilnice ale lui Donald Trump, considerându-le mai degrabă zgomot decât realitate", a comentat Dan Coatsworth, analist la AJ Bell.
Tehnologia și AI-ul domină scena bursieră. Rezultatele trimestriale solide raportate de gigantul TSMC au evidențiat cererea puternică pentru cipuri destinate aplicațiilor AI, în timp ce Nvidia a devenit prima companie listată care a atins o capitalizare bursieră de 4 trilioane de dolari. Acțiunile tehnologice din Coreea și Japonia au urmat tendința pozitivă.
În paralel, investitorii privesc cu interes spre sezonul de raportări financiare din SUA și Europa, pentru a evalua impactul incertitudinilor comerciale asupra companiilor.
Sprijinul suplimentar pentru burse vine din așteptările privind cel puțin două reduceri ale dobânzii de referință de către Rezerva Federală în acest an. Minutele publicate miercuri arată că majoritatea oficialilor Fed consideră potrivite aceste scăderi, anticipând că eventualele șocuri tarifare vor avea un efect „temporar sau modest” asupra inflației.
Realul brazilian a pierdut 0,6% din valoare, ajungând aproape de minimul ultimelor 30 de zile (5,5826 reali/dolar), după ce Trump a amenințat cu impunerea unei taxe de 50% asupra exporturilor braziliene către SUA. Indicatorii de volatilitate ai realului au atins cel mai ridicat nivel de la finalul lunii aprilie.
„Fără o perspectivă clară de detensionare, realul va continua probabil să rămână vulnerabil pe termen scurt”, a spus Lee Hardman, economist-șef la MUFG, avertizând că lichidarea accelerată a pozițiilor de tip carry trade a accentuat scăderile monedei braziliene.
Acțiunile braziliene erau pe un trend descendent, iar titlurile companiilor și băncilor din Brazilia listate în SUA înregistrau pierderi considerabile în tranzacțiile premarket.
În lumea cripto, Bitcoin s-a menținut aproape de maximul istoric, la 111.161 dolari, în timp ce Ethereum a crescut cu 1,4%, până la 2.779 dolari.
Pe piața energetică, cotațiile petrolului au înregistrat o corecție ușoară: Brentul a scăzut cu 0,4%, până la 69,95 dolari/baril, iar țițeiul WTI a coborât la 68 dolari/baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...