Plafonarea prețurilor la energie. Sprijin extins pentru consumatorii vulnerabili

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Factură energie
Factură energie
Guvernul pregătește un nou mecanism de protecție după 1 iulie.

Ministerul Energiei, în colaborare cu Ministerul Muncii, lucrează la un nou mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, care va fi implementat începând cu 1 iulie 2025. Măsura vizează protejarea persoanelor afectate de creșterile recente ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, prin actualizarea pragurilor de vulnerabilitate și extinderea numărului de beneficiari.

Mecanism pentru „sărăcia energetică”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, în cadrul Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence, că se lucrează deja la un plan tehnic, cu sprijinul Ministerului Muncii. „Au avut loc deja trei întâlniri tehnice foarte aplicate pentru a pregăti acest mecanism destinat consumatorilor aflați în sărăcie energetică – adică persoanelor pentru care plata facturilor la utilități este o povară”, a explicat Burduja.

Acesta a subliniat că este necesară „o actualizare a plafoanelor care stabilesc acest prag de vulnerabilitate” pentru a extinde categoria de persoane eligibile. „Este un punct de vedere al Ministerului Energiei. Deci, o lărgire a plajei de beneficiari, astfel încât să acopere toate cazurile posibile”, a precizat ministrul.

Piața energiei, sub presiune

Ministrul a recunoscut că evoluțiile recente de pe piețele de energie electrică și gaze naturale sunt îngrijorătoare. „Se știe faptul că prețurile pe piața energiei electrice și a gazelor au cunoscut creșteri importante de la începutul acestui an, odată cu stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina”, a spus el, adăugând că efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze direct și România.

Potrivit acestuia, piața europeană a gazelor a înregistrat creșteri de până la 60%, iar cea a energiei electrice, între 25% și 30%. În acest context, menținerea schemei actuale de plafonare-compensare până la 1 iulie pentru energie electrică și până la 1 aprilie 2026 pentru gaze este justificată de nevoia de a proteja populația.

Obiectiv: creșterea lichidității și stabilizarea prețurilor

Pe lângă sprijinul direct pentru consumatori, autoritățile își propun și dinamizarea pieței. „Ne dorim să creștem această lichiditate în piață – producătorii să vândă mai mult, furnizorii să cumpere mai mult, poate chiar și traderii să comercializeze mai multă energie electrică, astfel încât, în final, prețurile să aibă o evoluție corectă”, a explicat Burduja.

Pe buzele tuturor este schema de compensare, plafonare, evoluția pieței, a adăugat ministrul, potrivit căruia ”convingerea mea este că vom reuși să găsim împreună cea mai bună formulă”. 
Continuarea acestei scheme de compensare-plafonare până la 1 iulie pentru energie electrică şi 1 aprilie anul viitor pentru gaz este bazată pe obiectivul de a-i proteja pe români", a adăugat ministrul Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel