Ploi torențiale până duminică seară. Alerte meteo

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ploi abundente
Ploi abundente
Fenomenele meteorologice vizate vor afecta în special regiunile de vest și sud-vest, urmând ca ulterior să se extindă spre Moldova și Muntenia.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenționări Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, care vor afecta treptat jumătate din teritoriul României până duminică seara. 

Vânt puternic în Banat și Carpații Meridionali

Prima atenționare de Cod galben vizează intensificări ale vântului și va fi valabilă pe parcursul zilei de vineri, între orele 10:00 și 21:00. Conform meteorologilor, regiunile afectate vor fi Banatul, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, unde vântul va sufla cu viteze de 55 - 65 km/h. În zonele de creastă, rafalele vor depăși 70 - 80 km/h, creând un risc crescut pentru activitățile în aer liber și traficul rutier din zonele montane.

Meteorologii avertizează că aceste intensificări ale vântului pot produce disconfort termic, dar și posibile pagube materiale, în special în zonele în care rafalele vor atinge pragurile maxime prognozate.

Ploi însemnate în vestul și sud-vestul țării

Un al doilea Cod galben, de data aceasta pentru ploi însemnate cantitativ, va intra în vigoare începând de vineri, 4 octombrie, de la ora 23:00, și va rămâne valabil până sâmbătă, 5 octombrie, ora 15:00. Acesta va afecta sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, precum și vestul și sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, meteorologii estimează cantități de precipitații de 20 - 30 l/mp, iar izolat, acestea pot depăși 40 l/mp.

Precipitațiile vor cădea pe intervale scurte de timp, ceea ce poate duce la acumulări semnificative de apă, creând un risc de inundații locale și probleme în zonele cu drenaj deficitar. În special zonele montane și cele adiacente râurilor pot fi afectate de creșteri bruște ale nivelului apei.

Averse și instabilitate atmosferică în Moldova și Muntenia

Începând de sâmbătă, 5 octombrie, ora 15:00, și până duminică, 6 octombrie, ora 12:00, o nouă atenționare Cod galben va fi în vigoare pentru averse însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică. Regiunile afectate de această a treia avertizare vor fi Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și sud-estul Transilvaniei.

Cantitățile de apă estimate în aceste regiuni vor atinge 30 l/mp, iar pe arii restrânse, se vor înregistra cantități mai mari de 50 l/mp. Meteorologii atrag atenția că ploile vor avea un caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice, ceea ce sporește riscul de fenomene extreme, cum ar fi inundațiile rapide sau căderile de grindină.

Caracter torențial și posibile grindină

Pe lângă cantitățile însemnate de apă, ANM avertizează că ploile vor avea, pe alocuri, caracter torențial. Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. În anumite zone, vântul va bate puternic pe durate scurte de timp, iar izolat se pot semnala căderi de grindină, fenomene ce vor spori riscurile de deteriorare a acoperișurilor sau autoturismelor.

Autoritățile recomandă prudență sporită pe drumurile afectate, în special în zonele montane și cele unde se așteaptă rafale puternice. De asemenea, locuitorii sunt sfătuiți să ia măsuri preventive pentru a evita pagubele produse de vânt sau ploi, cum ar fi asigurarea ferestrelor și evitarea deplasărilor neesențiale în intervalele vizate de avertizări.

Risc de inundații locale și probleme de drenaj

În contextul acestor avertizări, specialiștii ANM atrag atenția asupra riscului crescut de inundații locale, în special în zonele unde cantitățile de apă vor fi însemnate și se vor acumula într-un timp scurt. Probleme de drenaj pot apărea în zonele urbane, mai ales acolo unde sistemele de canalizare sunt deja solicitate de precipitații anterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
China, UE / sursa foto: Freepik.com

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Havana / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban

FT: Bruxelles îl dă în judecată iar pe Viktor Orbán

Bruxelles a intentat o nouă acțiune împotriva guvernului...

Hackeri
Moscova / Foto: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik
Dumitru Chisăliță
Fraudă online / FOTO: Freepik
Efectele unui uragan / FOTO: Wikipedia

Cum intensifică încălzirea globală ciclonii tropicali

Președintele american Joe Biden a declarat că „nu are...

pexels.com

Ştirile dimineţii. Descoperă cele mai importante informaţii

Grupaj de ştiri. Click pe titluri pentru a citi,...

Renault / FOTO: Unsplash
Arme / Foto: Freepik
Ploi abundente

Ploi torențiale până duminică seară. Alerte meteo

Fenomenele meteorologice vizate vor afecta în special...

Foto: pexels.com
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Chitară / FOTO: Freepik
Seismograf / FOTO: Freepik

Cutremur vineri dimineață în România

A fost destul de puternic, adică peste 4 grade pe scara...

Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel