Poliția chineză și-a trimis reprezentanți de seamă la Budapesta
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Polițist pe străzile Beijingului / FOTO: Unsplash
Polițist pe străzile Beijingului / FOTO: Unsplash
O clauză dintr-un acord de securitate semnat între China și Ungaria prevede crearea de patrule de poliție din ambele țări.

Inițiativa, care a existat deja în special în zonele turistice, este un indiciu al dorinței celor două țări de a-și îmbunătăți relațiile.

Ofițeri de poliție chinezi pe străzile din Budapesta? O imagine care ar trebui să devină curând realitate în virtutea acelei clauze din acordul de securitate semnat de cele două țări la mijlocul lunii februarie și care prevede posibilitatea ca agenți din cele două țări să patruleze împreună. „Vor contribui astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățenii și autoritățile celor două țări, precum și la îmbunătățirea securității interne și a ordinii publice”, asigură Ministerul de Interne al Ungariei, confirmând dezvăluirile ziarului german „Die Welt”. 

Unde și când? Câți agenți? Acest lucru va rămâne de stabilit de autoritățile competente, indică vag ministerul, amintind că patrule mixte de agenți austrieci și croați există deja în zonele turistice de frontieră. Comparația se termină aici, deoarece nu cunoaștem o graniță comună între Ungaria și China...

Precedentul italian

Aceste patrule chino-europene nu sunt o noutate: ofițeri de poliție chinezi pot fi văzuți zonele turistice din Croația, din 2018 și Serbia, din 2019. S-a întâmplat și în Italia, din 2015 până în 2022. Inițiativa a fost inspirată de „colaborarea similară dintre carabinierii italieni și poliția spaniolă în Florența, Veneția, Roma și Coasta Amalfi, pe de o parte, și la Madrid, Malaga și Ibiza, pe de altă parte.

Prin semnarea unui acord în acest sens cu Beijingul în 2015, guvernul italian a dorit ca această colaborare să spulbere neîncrederea imigranților chinezi față de aplicarea legii transalpine. A fost invocată și lupta împotriva terorismului și a imigrației ilegale. Regimul chinez, la rândul său, credea că aceste patrule mixte îi vor putea ajuta pe turiștii sau membrii diasporei care nu vorbeau deloc sau prea puțin engleza sau italiană.

Patrulele chino-italiene au dispărut după publicarea unui raport al ONG-ului Safeguard Defenders la sfârșitul anului 2022 în care denunța existența a cel puțin o sută de secții de poliție chineze ilegale împrăștiate în întreaga lume. În realitate, ele erau folosite pentru a monitoriza dizidenții chinezi, potrivit ONG-ului.

„Prieteni în Europa”

Această teamă de supraveghere sporită a dizidenților chinezi a reapărut odată cu anunțul de noi patrule mixte în Ungaria, membră a Uniunii Europene (UE) și spațiul Schengen. Desigur, sunt mulți vizitatori chinezi la Budapesta, dar nevoia de a trimite ofițeri de poliție chinezi să-i asiste poate părea surprinzătoare.

China mai are și alt obiectiv. „Interesul Beijingului este de a demonstra că regimul chinez are prieteni în Europa”, explică Philippe Le Corre, profesor afiliat la Essec și cercetător la Asia Society Policy Institute. Relațiile dintre chinezi și europeni au devenit  tensionate de la criza Covid, stare care s-a adâncit pe fondul războiului din Ucraina, cu Xi Jinping susținându-l pe Vladimir Putin.

Investiții

Drept urmare, „europenii nu mai îndrăznesc să apară alături de regimul chinez, sau doar din motive comerciale, ca atunci când prim-ministrul chinez, Li Qiang, a vizitat Irlanda în ianuarie”, continuă Philippe Le Corre. „Ungaria este un caz special. Acest acord reflectă ceea ce premierul Viktor Orban încearcă să facă cu Rusia și China: să joace rol de intermediar, să recupereze investițiile și să-i enerveze pe partenerii săi europeni”. 

Aceste patrule comune chino-maghiare, simbol al bunei înțelegeri între un membru al UE și autoritățile chineze, vor defila așadar pe străzile Budapestei. 

Rămâne de văzut dacă această relație bilaterală sănătoasă va oferi un impuls marilor proiecte chineze anunțate în Ungaria. Printre acestea, o linie feroviară de mare viteză care leagă Budapesta de Belgrad și un campus al Universității Fudan din Shanghai din capitala Ungariei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel