Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Localitate în Spania / FOTO: Freepik
Localitate în Spania / FOTO: Freepik
În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după contracte și intenționând să aloce, anul viitor, pentru apărare suma record de 186 miliarde euro sau 4,7% din PIB, polonezii se grăbesc să-și investească banii strănși în active imobiliare din Spania. 

Iar de vină este războiul din Ucraina, care îi împinge pe polonezi să caute refugiu într-o altă țară de teama unei invazii din partea Rusiei. Iar Spania, considerată sigură pentru că este, geografic vorbind, departe de conflictul din Ucraina, atrage tot mai mulți străini. 

„Prietenii mei au început să intre în panică, gândindu-se la războiul de la graniță, așa că au considerat că măcar o parte din economiile făcute de-a lungul anilor merită să fie investită undeva cât mai departe”, spune Iwona Wierzbanowska, proprietara unei unități de cazare situate la 40 de kilometri de Barcelona.

În 2023, polonezii au achiziționat 3.118 proprietăți în Spania, cu 142 mai multe decât în ​​2022, un an record din acest punct de vedere. „Am de trei ori mai mulți clienți decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut”, se bucură Alfredo Izquierdo, un agent imobiliar spaniol cu ​​sediul la Varșovia, care oferă proprietăți spaniole clienților polonezi. Malgorzata Wargocka, o poloneză care conduce o agenție imobiliară specializată în imobiliare spaniole, Casa En Sol, din Varșovia, încheie 20 de tranzacții pe lună.

Cumpărători mai tineri și mai puțin înstăriți

Înainte de războiul din Ucraina, soarele, prezent aproape tot timpul anului în Spania, a fost principalul motiv pentru cumpărătorii polonezi. Astăzi, frica de război atrage și alte tipuri de investitori „mai tineri, care mai au mult până la pensie, dar au și bugete mai mici”. 

Creșterea prețurilor din Polonia reprezintă, de asemenea, un argument pentru o investiție în altă țară. Pretul pe metru patrat este in jur de 4000 euro. Prin urmare, nu mai sunt doar polonezii înstăriți cei care investesc în Spania, ci și clasa de mijloc poloneză, care caută un loc de refugiu. Polonezii dețin în prezent 3,6% din piața imobiliară spaniolă, față de 1,6% în 2019, notează Polityka, un săptămânal progresist, citat de Courrier International. Telemunca, o moștenire a pandemiei, și zborurile regulate între Polonia și Malaga, Barcelona sau Madrid, facilitează, de asemenea, stabilirea polonezilor în Spania.

În ceea ce privește înarmarea, guvernul polonez a confirmat semnarea unor noi contracte în valoare de peste 460 de milioane de euro, inclusiv un contract masiv pentru sisteme de recunoaștere radio, protecție și securitate în jurul aeroporturilor, în valoare estimată la un miliard de euro.

Acorduri și tranzacții cheie

Alte acorduri semnate vizează sistemele de comunicații, detectarea de radiații, logistica transportului. În plus, Varșovia a finalizat un acord cu Boeing pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă Apache pentru 9,14 miliarde de euro, făcând din Polonia cel mai mare operator al acestor aparate la nivel global după Statele Unite. Primele livrări sunt așteptate în 2028, însoțite de suport logistic, pregătire tehnică, întreținere a echipamentelor și aprovizionare cu muniție.

Puterea militară a Poloniei

Polonia, aliatul Ucrainei în conflictul cu Rusia, cheltuiește în prezent aproximativ 4% din PIB-ul său pentru apărare, ceea ce depășește cerințele NATO. Anul viitor, guvernul intenționează să majoreze această alocare la 4,7% din PIB, ceea ce ar reprezenta o sumă record de aproximativ 186 de miliarde de euro.

Armata poloneză, al cărei personal profesional este în curs de modernizare, are în prezent peste 200.000 de soldați, ceea ce o face a treia cea mai mare forță din NATO după Statele Unite și Turcia, dar și cea mai puternică din Uniunea Europeană în raport cu Franța și Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...


pixel