Presiuni pentru ca marile companii din lumea modei să contribuie la majorarea salariilor angajaţilor din Bangladesh la 114 dolari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Muncitori confecții
Muncitori confecții
Mai mulți proprietari de fabrici de confecții din Bangladesh, centrul mondial de producție de modă, cer clienților, printre care se numără și H&M, să îi ajute să plătească o creștere a salariilor de aproape 60% impusă de guvern.

După o săptămână de proteste violente între muncitorii din industria confecțiilor și poliție din cauza salariilor, Guvernul a anunțat marți că salariul minim va crește cu 56,25%, ajungând la 12.500 de taka (114 dolari) pe lună de la 1 decembrie, prima creștere din ultimii cinci ani, relatează Reuters.

Un grup de proprietari de fabrici și lideri de sindicat au fost de acord în unanimitate cu această majorare, a declarat Siddiqur Rahman, reprezentantul proprietarilor. Salariile mici au făcut ca Bangladesh să devină cel mai mare exportator de îmbrăcăminte din lume, după China, dar creșterea prețurilor la combustibili și energie electrică a contribuit la creșterea costului vieții pentru populația din Bangladesh.

Miercuri, Rahman a declarat că majorarea salariilor, care vine înaintea alegerilor generale din ianuarie, ar putea fi un "dezastru" pentru o industrie care reprezintă aproape 16% din PIB și generează peste 40 de miliarde de dolari pe an în încasări la export.

 

O lovitură sub centură pentru industria modei

 

În Bangladesh se află peste 4.000 de fabrici care aprovizionează mărci globale, de la retaileri de fast fashion, precum Inditex, proprietarul Zara, și Gap Inc, la cele mai pretențioase Hugo Boss și Lululemon.

Dar, la fel ca majoritatea producătorilor de bunuri de consum, comercianții cu amănuntul din domeniul modei se confruntă cu stocuri mari și cu o economie globală în încetinire, în care cumpărătorii de pe piețele cheie cumpără mai puțin. Acest lucru a dus la o scădere de 14% a exporturilor de îmbrăcăminte din Bangladesh luna trecută.

"Momentul nu este bun", a declarat Fazlul Hoque, director general al Plummy Fashions din Bagladesh și fost președinte al Asociației producătorilor și exportatorilor de tricotaje, în legătură cu majorarea salariilor.

"Industria se luptă deja, fluxul de comenzi este lent, aprovizionarea cu energie nu este adecvată, iar situația economică generală nu este bună. Într-o astfel de perioadă, o creștere mare a salariilor va fi cu siguranță dificilă... dar pentru lucrători, sunt de acord că este o cerere legitimă."

Hoque a declarat că majorarea ar adăuga 5-6% la costurile generale, o creștere pe care el și alți proprietari de fabrici le-au cerut clienților lor să ajute să o suporte, acceptând tarife mai mari. Forța de muncă reprezintă între 10% și 13% din costurile lor totale.

Luna trecută, mai multe branduri de modă, inclusiv Abercrombie & Fitch, Adidas, Gap, Hugo Boss, Levi Strauss , Lululemon, Puma, PVH și Under Armour, i-au transmis premierului Sheikh Hasina, într-o scrisoare, că s-au "angajat să implementeze practici de achiziție responsabile" pentru a permite creșterea salariilor.

"Continuăm să recomandăm guvernului din Bangladesh să adopte un mecanism anual de revizuire a salariului minim pentru a ține pasul cu factorii macroeconomici în schimbare", se arată în scrisoare. În plus față de creșterea salarială, guvernul a declarat că lucrătorii vor primi o creștere salarială anuală de 5%.

Zeci de fabrici de textile au fost vandalizate în ultima săptămână în Bangladesh pe urma protestelor muncitorilor din această industrie. Alte sute de fabrici au fost închise pentru a evita aceste evenimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel