Cuprul, un element de referință la Bursa de Metale din Londra (LME), a scăzut cu 0,2% coborând la 8.523 de dolari pe tonă metrică. Prețurile metalelor utilizate în industria energetică și a construcțiilor au atins vineri 8.634 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din 10 mai.
China a redus marți dobânzile sale cheie, prima reducere de acest gen din ultimele 10 luni pentru a grăbi redresarea economică, aflată într-un moment de încetinire majoră, dar relaxarea nu a fost pe măsura așteptărilor, deoarece autoritățile chineze sunt îngrijorate de inflația prețurilor imobiliare.
„Sentimentul este mai puternic după relaxarea din China, principala piață a cuprului și a altor metale industriale”, a declarat un trader, adăugând că slăbiciunea dolarului a dat, la rândul ei, o mână de ajutor. Scăderea monedei americane face ca mărfurile în dolari să fie mai ieftine pentru deținătorii de alte valute, ceea ce ar putea încuraja cumpărarea.
În opinia experților, următorul lot de date statistice privind evoluția economiei chineze, care include și sondaje de opinie realizate la nivelul directorilor de achiziții din producție, ar putea fi un declanșator pentru metalele industriale.
Pe de altă parte, aluminiul de referință pentru trei luni a scăzut cu 0,7%, la 2.226 dolari pe tonă, zincul a scăzut cu 1,6% la 2.397 dolari, plumbul a scăzut cu 0,3% la 2.126 dolari, staniul a câștigat 0,3% la 26.980 dolari și nichelul a scăzut cu 2,5% la 21.935 dolari.
Citește și SUA și Germania testează împreună relațiile cu China. Care este concluzia
Dacă despre vizita la Beijing a Secretarului de stat american, Anthony Blinken, a vuit toată presa internațională, vizita la Berlin a premierului chinez a trecut, oarecum, neobservată. Două evenimente desfășurate, culmea coincidenței, concomitent și care, suprapuse, oferă imaginea a ceea ce ar putea fi lumea viitorului.
Două evenimente care nu pot fi analizate, nicidecum, separat, ci doar împreună. Blinken s-a întâlnit ieri cu președintele Chinei, Xi Jinping. Astăzi, premierul Li Qiang va fi primit de cancelarul Olaf Scholz. Este de presupus că, pe canale diplomatice, autoritățile de la Berlin au aflat mai multe despre discuțiile purtate de șeful diplomației americane la Beijina, decât presa. Oricum, mai în detaliu. Este adevărat că Blinken și Xi au vorbit despre legăturile bilaterale, economice și politice, dar au abordat și chestiuni de politică externă, cu accent pe Taiwan și, fără îndoială, pe războiul din Ucraina. Un conflict care se derulează în Europa și care a afectat nu doar viața statelor de pe Bătrânul Continent, dar a bulversat relațiile internaționale în ansamblul lor. De modul în care se va termina acest război și de durata lui va depinde viitoarea arhitectură a raporturilor interstatale.... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...