Prețul gazelor în Europa a scăzut cu 11,5%
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Gaze naturale
Gaze naturale
Există și avertismente legate de o posibilă creștere a prețurilor la iarnă, dar așa se întâmplă, practic, în fiecare an.

Costul contractelor futures cu livrare în luna august la hub-ul TTF din Olanda a scăzut cu 11,51%, ajungând la sfârșitul tranzacțiilor de luni la 29,625 euro pentru 1 MWh, sau 341,86 dolari pentru 1.000 de metri cubi, ținând cont de cursul actual de pe piața Forex, potrivit datelor de la bursa ICE. 

La minimul zilei, gazele s-au tranzacționat la 339 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Ultima dată când s-a înregistrat un astfel de preț pentru gaz în Europa a fost în urmă cu aproape o lună - pe 13 iunie.

Gazele europene se ieftinesc pe fondul veștilor privind creșterea exporturilor de gaze norvegiene. Ofertele totale pentru exporturile de gaze norvegiene au crescut cu 14 milioane de metri cubi pe zi luni, 10 iulie, comparativ cu vineri, ajungând la 264 de milioane de metri cubi, a anunțat Tomasz Marcin Kowalski, analist la Refinitiv, într-o notă, citată de agenția Reuters. Un salt determinat de reluarea producției de gaze la una dintre unitățile de profil ale țării, menționează agenția de presă. 

Presiunea asupra prețurilor continuă să fie exercitată și de datele privind stocurile din depozitele de gaze din Europa. Pe 8 iulie, acestea erau pline în proporție de 79,46%. O cifră care, în urmă cu un an, era de 61,22%.

"Ținând cont de faptul că depozitele de gaze din țările UE sunt umplute în medie cu 79%, ne apropiem de momentul în care producătorii de energie pe bază de gaze vor scăpa de teama unei concurențe prea mare din partea furnizorilor", au explicat analiștii Engie EnergyScan.

Între timp, experții notează că situația s-ar putea schimba la iarnă, odată cu instalarea sezonului rece. "În opinia noastră, pe termen mediu, până la sfârșitul verii și începutul toamnei, piața europeană a gazelor ar putea înregistra o scădere a prețurilor din cauza ofertei excedentare. După aceea, odată cu debutul iernii și a sezonului de încălzire, este posibilă o revenire, oferta poate fi insuficientă din partea noilor furnizori intrați în competiție după ce s-a renunțat la gazul rusesc", au avertizat analiștii de la BKS Investment World.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel