Prețul petrolului Brent, la cel mai înalt nivel din ultimele șapte luni

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sondă
Sondă
Situația de pe piața petrolului pare să repete un scenariu la care recurg, uneori, investitorii, care transformă orice informații, aparent lipsită de importanță, într-un factor de bulversare a prețurilor. 

Prețul petrolului a urcat din nou până la maximele ultimelor zece luni pentru WTI, beneficiind atât de scăderea dolarului, cât și de revenirea apetitului pentru risc, pe fondul unei oferte limitate din partea OPEC+. 

Țițeiul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în octombrie a câștigat 1,60%, până la 87,55 dolari, cea mai mare valoare din ianuarie anul curent. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în septembrie, a recuperat 1,78%, urcând 84,40 dolari, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Prețul barilului de țiței texan "se află la cel mai înalt nivel de când OPEC+ a decis să își reducă producția cu 2 milioane de barili în noiembrie", a comentat Robert Yawger de la Mizuho Securities. De asemenea, producția grupului Opec+ (Opec și aliații săi) a atins în iulie cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani, potrivit unui studiu Platts realizat de S&P Global. Luna trecută, producția Riadului a fost redusă la 9,05 milioane de barili pe zi, cel mai mic volum din iunie 2021, dintr-un total de 40,4 milioane de barili de țiței pe zi în cadrul alianței Opep+.

De asemenea, Arabia Saudită a anunțat săptămâna trecută că își prelungește reducerile voluntare de producție cu un milion de barili pe zi până în septembrie. Rusia i-a urmat exemplul, anunțând o scădere a exporturilor sale de petrol cu 300.000 de barili pe zi. 

Prețul petrolului a beneficiat și de revenirea apetitului pentru risc al investitorilor și de scăderea dolarului, după ce un oficial al Rezervei Federale americane a estimat marți că ratele instituției ar putea rămâne stabile la următoarea ședință din septembrie. Achizițiile de petrol, denominate în dolari, sunt mai atractive pentru investitorii care folosesc valute străine, întrucât deprecierea dolarului verde le crește puterea de cumpărare.

Anxietate pe piață

Tensiunile geopolitice din Marea Neagră insuflă, de asemenea, "anxietate pe piață, care se întreabă cum vor scăpa încărcăturile rusești de focul ucrainean", a declarat Yawger. "Situația începe să se încălzească", a adăugat el. Pe de altă parte, analistul a atras atenția asupra dificultăților cu care se confruntă economia chineză, în urma datelor comerciale dezamăgitoare și a anunțării unei tendințe negative a prețurilor (-0,3% pentru indicele IPC în iulie).

În fine, în Statele Unite, în timp ce rezervele comerciale de țiței au crescut săptămâna trecută cu 5,9 milioane de barili - o revenire așteptată după reducerea uriașă a stocurilor cu 17 milioane de barili în săptămâna precedentă - rezervele de benzină au scăzut cu 2,7 milioane de barili, ceea ce arată o cerere puternică de carburanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com

pixel