Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Astfel, barilul marca Brent din Marea Nordului, de referință în Europa, cu livrare în septembrie, a crescut cu 0,52%, depășind un prag psihologic și ajungând la 85,43 de dolari. Peste Ocean, echivalentul ameritan, țițeiul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în prima lună de toamnă, a progresat cu 0,78%, la 81,21 dolari.
Cele două valori de referință mondiale ale țițeiului au evoluat, astfel, la cel mai înalt nivel din ultimele aproape trei luni. ”Cererea solidă de petrol, combinată cu reducerea producției în cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor) au înclinat starea de spirit a pieței de petrol în direcția optimistă”, au comentat analiștii DNB.
Experți și investitori speră să afle, la începutul lunii august, care sunt intențiile liderului de factor al OPEC, Arabia Saudită privind cotele de producție, după reducerea anunțată în iunie și prelungită pentru iulie. „Este destul de puțin probabil ca Arabia Saudită să-și schimbe punctul de vedere”, a estimat John Evans, de la PVM Energy.
Factori externi și interni
În acest context, prețurile la carburanți au afișat noi creșteri pretutindeni în lume, practic, așa cum s-a anticipat, de altfel. Este adevărat că nu doar evoluțiile de pe piața petrolului au propulsat în sus tarifele la benzină și motorină, ci și specula practicată de producătorii și comercianții de petrol, care se raportează la aşa-numita consolidare economică a SUA şi Europei. Pe fondul cererii tot mai mari a ţărilor din aceste continente, vine la pachet şi un tarif mai mare pentru petrol, totul pentru un profit bun. În SUA preţul benzinei a crescut cu 4% în doar o săptămână.
În ceea ce privește piața carburanților din România, unde prețul la benzină și motorină continuă să crească, pe lângă factorii externi mai sus enumerați, se adaugă și factori interni. Astfel, revizia la rafinăria Petrobrazi s-a prelungit mai mult decât se prognoza, având în vedere necesitatea unor lucrări suplimentare. În plus, Petromidia, cea mai mare din țară, nu a funcționat o perioadă la capacitate maximă, din cauza incidentului din a doua parte a lunii iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...