Prețul petrolului crește, carburanții devin tot mai scumpi
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La benzinărie
La benzinărie
Prețurile petrolului au urcat, luni, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, stimulate de așteptările pieței, convinsă că Arabia Saudită va prelungi până în septembrie decizia de reducere a cotelor de producție. 

Astfel, barilul marca Brent din Marea Nordului, de referință în Europa, cu livrare în septembrie, a crescut cu 0,52%, depășind un prag psihologic și ajungând la 85,43 de dolari. Peste Ocean, echivalentul ameritan, țițeiul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în prima lună de toamnă, a progresat cu 0,78%, la 81,21 dolari.

Cele două valori de referință mondiale ale țițeiului au evoluat, astfel, la cel mai înalt nivel din ultimele aproape trei luni. ”Cererea solidă de petrol, combinată cu reducerea producției în cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor) au înclinat starea de spirit a pieței de petrol în direcția optimistă”, au comentat analiștii DNB.

Experți și investitori speră să afle, la începutul lunii august, care sunt intențiile liderului de factor al OPEC, Arabia Saudită privind cotele de producție, după reducerea anunțată în iunie și prelungită pentru iulie. „Este destul de puțin probabil ca Arabia Saudită să-și schimbe punctul de vedere”, a estimat John Evans, de la PVM Energy.

Factori externi și interni

În acest context, prețurile la carburanți au afișat noi creșteri pretutindeni în lume, practic, așa cum s-a anticipat, de altfel. Este adevărat că nu doar evoluțiile de pe piața petrolului au propulsat în sus tarifele la benzină și motorină, ci și specula practicată de producătorii și comercianții de petrol, care se raportează la aşa-numita consolidare economică a SUA şi Europei. Pe fondul cererii tot mai mari a ţărilor din aceste continente, vine la pachet şi un tarif mai mare pentru petrol, totul pentru un profit bun. În SUA preţul benzinei a crescut cu 4% în doar o săptămână.

În ceea ce privește piața carburanților din România, unde prețul la benzină și motorină continuă să crească, pe lângă factorii externi mai sus enumerați, se adaugă și factori interni. Astfel, revizia la rafinăria Petrobrazi s-a prelungit mai mult decât se prognoza, având în vedere necesitatea unor lucrări suplimentare. În plus, Petromidia, cea mai mare din țară, nu a funcționat o perioadă la capacitate maximă, din cauza incidentului din a doua parte a lunii iunie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...


pixel