Primele case construite cu imprimanta 3D apar în SUA VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Amsamblu de locuințe / FOTO: Freepik
Amsamblu de locuințe / FOTO: Freepik
Testată în întreaga lume de aproximativ zece ani, această tehnologie face posibil ca o casă să fie construită cu un cap de imprimare controlat de computer.

Deși nu este o noutate, această nouă modă câștigă tot mai mult teren peste Atlantic. O metodă experimentată deja de peste un deceniu, dar mai mult pentru proiecte unice, de mici dimensiuni. Totuși, mai mulți dezvoltatori s-au angajat recent în proiecte mult mai ample pe care le implementează deja în  California, Texas și chiar Arizona. 

Cum functioneazã? Pereții sunt realizați dintr-un beton foarte specific, depus strat după strat cu ajutorul unui un cap de imprimare, el însuși controlat direct de un computer.

Unul dintre cele mai spectaculoase amsambluri de locuințe este Wolf Ranch, din Austin (Texas) și care numără aproape 100 de case, dintre care unele și-au găsit deja cumpărători. 

În medie, prețul de achiziție este de aproximativ 500.000 de dolari. Pentru a le construi, o imprimandă uriașă, botezată Vulcan și având o înălțime de 4,5 metri este așezată pe o șină, astfel încât să se deplaseze cu ușurință. Încet, cu precizie și fără oprire, mașina așează straturile de beton.

„Nu toată lumea și-ar dori să locuiască într-o casă ai cărei pereți arată ca și cum ar fi ieșit dintr-un tub de pastă de dinți”, spune Jack Oslan, CEO al Diamond Age 3D, un start-up care construiește un complex de imobile în Casa Grande, Arizona. Abordarea noastră este să construim case convenționale, dar într-un mod neconvențional.”

Automatizare de până la 25%

Compania sa folosește un scanner 3D care va lucra la un plan digital al viitoarei structuri. „Pereții reprezintă doar aproximativ 9% din construcția unei case. Cu sistemul nostru, suntem deja capabili să automatizăm până la 25% din lucrări, iar obiectivul este de a ajunge la 60%, chiar 70%”, adaugă acest antreprenor. 

Și pentru a evidenția economiile de timp obținute cu această tehnologie: „În Statele Unite, este nevoie șase până la nouă luni pentru a construi o casă completă pentru o familie. Noi am reușit să reducem timpul la doar 58 de zile și credem că și mai mult, până la aproximativ 30 de zile.” 

O automatizare care permite, în egală măsură, să rezolve, parțial, penuria de forță de muncă din Statele Unite. Mai ales în rândul generațiilor tinere, care nu mai vor să se specializeze într-o profesie prea repetitivă și dificilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel