Putin mărește bonusurile de recrutare pentru a evita o nouă mobilizare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Militari ruși / Foto: Flickr / Bohan Shen
Militari ruși / Foto: Flickr / Bohan Shen
Războiul din Ucraina continuă să exercite o presiune enormă asupra forțelor armate ruse, determinând Kremlinul să adopte măsuri extreme pentru a atrage noi recruți.

Cu pierderi ridicate și un număr insuficient de soldați pentru a acoperi golurile de pe linia frontului, Rusia a decis să majoreze considerabil bonusurile de recrutare în speranța de a evita o nouă mobilizare, care ar putea fi extrem de nepopulară, scrie Bloomberg.

Armata rusă se confruntă cu dificultăți majore în recrutarea necesară pentru a compensa pierderile de pe frontul din Ucraina, care au atins cel mai ridicat nivel de la începutul invaziei în februarie 2022. Potrivit surselor apropiate de Kremlin și Ministerul rus al Apărării, oficialii regionali nu reușesc să îndeplinească cotele de recrutare, lăsând neocupate mai mult de o treime din pozițiile necesare. Această situație gravă ar putea obliga Rusia să ia în considerare o nouă mobilizare, posibil prezentată ca o măsură de rotație a trupelor pentru a odihni forțele de pe linia frontului.

Probleme la frontiera de vest

Recenta incursiune militară ucraineană în regiunea Kursk, în vestul Rusiei, a subliniat provocările cu care se confruntă Moscova în cel de-al treilea an de război. Forțele ucrainene au reușit să controleze aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc, iar operațiunile ofensive continuă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "Rusia a adus războiul altora și acum se întoarce acasă", subliniind că aceste operațiuni sunt esențiale pentru securitatea Ucrainei.

În ciuda eforturilor depuse de armata rusă pentru a respinge trupele ucrainene din regiunea Kursk, acestea au întâmpinat dificultăți majore. Eșecul de a recaptura teritoriul pierdut și de a restabili controlul asupra frontierei subliniază lipsa de rezerve defensive adecvate. În prezent, Moscova are sute de mii de soldați pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, însă pierderile sunt tot mai mari, iar luptele au ajuns într-un impas.

Kremlinul evită mobilizarea pe scară largă

Temându-se de repetarea experienței din septembrie 2022, când președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști, Kremlinul încearcă acum să evite o nouă mobilizare pe scară largă. Atunci, ordinul a provocat o creștere a anxietății în rândul rușilor și a determinat un exod masiv din țară. În încercarea de a preveni o repetare a acestei situații, autoritățile ruse se concentrează acum pe apeluri la patriotism și pe oferte financiare generoase pentru a atrage cei 30.000 de soldați noi necesari lunar pentru a reface efectivele armatei.

Răspunsul Kremlinului la criza de resurse umane constă în majorarea semnificativă a plăților din partea autorităților federale și regionale pentru cei care se înrolează în armată. Presiunea pentru îndeplinirea cotelor de recrutare este atât de intensă, încât regiunile mai bogate din Rusia atrag persoane din zonele sărace pentru a se înrola și a beneficia de prime mai mari.

În iulie, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a promis o plată de 1,9 milioane de ruble (aproximativ 22.000 de dolari) pentru voluntarii care semnează contracte militare, în plus față de cele 600.000 de ruble plătite deja anual în rate lunare de primărie pentru a suplimenta salariile și bonusurile oferite de Ministerul Apărării. În total, un recrutat nou ar putea câștiga până la 5,2 milioane de ruble în primul an, aproximativ de trei ori salariul mediu anual din capitală în 2023, cu condiția să supraviețuiască pe câmpul de luptă.

Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, a urmat rapid exemplul Moscovei, oferind 1,6 milioane de ruble noilor recruți. În plus, Putin a ordonat guvernului să dubleze bonusul federal plătit recruților noi la 400.000 de ruble până la sfârșitul anului și a cerut autorităților regionale să ofere aceeași sumă. Salariul mediu lunar în Rusia a fost de puțin sub 86.500 de ruble în luna mai.

Un viitor incert

Cu toate acestea, aceste măsuri financiare nu par să fie suficiente pentru a acoperi pierderile masive și pentru a asigura continuitatea pe termen lung a campaniei militare din Ucraina. Potrivit estimărilor occidentale, numărul total al victimelor ruse se ridică la 500.000, iar Ministerul britanic al Apărării a raportat că ultimele trei luni au fost cele mai costisitoare pentru Rusia în ceea ce privește pierderile, cu o medie de 1.262 de victime pe zi în mai.

Rusia a anunțat planuri de extindere a forțelor sale armate la 1,5 milioane de persoane, față de 1,15 milioane în prezent. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în decembrie 2022 că 650.000 de soldați au avut experiență de luptă în Ucraina, însă acest număr este insuficient pentru a susține o ofensivă continuă.

Provocările Ucrainei

De cealaltă parte, Ucraina se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de forța de muncă militară. În ianuarie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele Kievului numărau puțin mai puțin de 900.000 de soldați. Ucraina a implementat o nouă lege în mai, care reduce vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani și restrânge scutirile de la serviciul militar. În același timp, aliații occidentali ai Ucrainei au început să ofere asistență militară proaspătă în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Zelenski a declarat într-un interviu acordat în iulie că forțele ucrainene sunt mai bine poziționate din punct de vedere al efectivelor decât în urmă cu câteva luni, iar pregătirea unei noi contraofensive împotriva Rusiei este acum o chestiune de echipare a brigăzilor sale. În ciuda provocărilor, Ucraina rămâne hotărâtă să își apere teritoriul și să recupereze regiunile ocupate de Rusia.

Pe măsură ce războiul continuă și pierderile de vieți omenești cresc, atât Rusia, cât și Ucraina se confruntă cu provocări tot mai mari în menținerea moralului și a efectivelor necesare pentru a continua conflictul. Kremlinul, deși ezită să recurgă la o nouă mobilizare pe scară largă, ar putea fi forțat să facă acest lucru dacă actualele măsuri de recrutare nu dau rezultate. Între timp, Ucraina își consolidează pozițiile și se pregătește pentru următoarea fază a războiului, cu sprijinul continuu al aliaților săi occidentali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)

pixel