Qatar Airways târăște Airbus în sala de judecată! Nu-i convine vopseaua
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O situația delicată și pentru unii, și pentru ceilalți
O situația delicată și pentru unii, și pentru ceilalți
Compania aeriană, care se află în plin război cu Airbus, este acum îngrijorată de posibilitatea izbucnirii unor incendii la rezervoarele de combustibil din cauza vopselei aplicate pe fuselajul aeronavei.

Este cel mai recent episod din disputa de lungă durată dintre Qatar Airways și Airbus cu privire la vopseaua de pe avioanele A350. Firma din Qatar susține că problema poate duce la izbucnirea de incendii la rezervorul de combustibil. Această uzură timpurie a vopselei de suprafață poate scoate la iveală un strat de plasă proiectat să absoarbă fulgerele.

Strat inferior care poate fi apoi degradat "de vânt și de poluanții care pot pătrunde prin suprafață și pot deteriora plasa", care nu și-ar mai îndeplini rolul corespunzător, susține compania. Qatar Airways concluzionează că siguranța zborului a fost compromisă, contrar celor susținute de Airbus încă de la început, care evocă o banală chestiune de "cosmetică".

Fisuri serioase

Compania spune că a inspectat cele 23 de A350 din flota sa, oprite la sol de autoritatea de reglementare, și afirmă că a găsit "fisuri, unele grave, în special în jurul ferestrelor, expunerea și deterioarea protecției împotriva trăsnetului” Trebuie reamintit că totul a început în iunie anul trecut, când compania a anunțat că, la cererea autorităților de resort, a decis să suspende toate zborurile A350i.

Airbus a cerut ajutorul Agenției Europene pentru Siguranța Aviației care a constatat prezența fisurilor, declarând însă că nu este vorba despre defecțiuni și, prin urmare, securitatea pasagerilor nu poate fi pusă la îndoială. 

Bătălia juridică

Airbus a amenințat cu darea în judecată, iar replica celor de la Qatar Airways nu a întârziat să vină. Prin urmare, compania Airbus va fi acționată în instanță în Marea Britanie. Se pare că nu există "altă opțiune decât găsirea unei unei rezolvări rapide în sala de judecată”, au declarat cei de la Qatar Airways. 

Contactat de AFP, un reprezentant al Airbus a declarat că întreprinderea este "pregătită să adopte măsuri legale pentru a rezolva această dispută, în fața unei caracterizări eronate a problemelor de degradare a suprafețelor nestructurale la unele A350, a căror cauză principală a fost identificată".

Despăgubiri și rezilierea contractului

În ianuarie, compania aeriană din Golf a cerut despăgubiri de 618 milioane de dolari (546 milioane de euro) de la producătorul european de aeronave, în cadrul procesului intentat în Anglia. Câteva zile mai târziu, ca reacție la acest anunț, Airbus a anulat un contract separat pentru livrarea a 50 de aeronave A321neo.

Acest lucru a crescut presiunea asupra Qatar Airways, care s-a aflat într-o poziție dificilă. Compania aeriană riscă să nu aibă suficiente aeronave pentru a-și susține operațiunile (în special pentru Cupa Mondială de Fotbal) și pentru dezvoltare. Aceste avioane ar urma să fie livrate începând cu 2023. Dar instanțele britanice au ordonat Airbus să suspende anularea... Cazul urmează să fie judecat de Înalta Curte din Londra la sfârșitul lunii aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel