Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Este cel mai recent episod din disputa de lungă durată dintre Qatar Airways și Airbus cu privire la vopseaua de pe avioanele A350. Firma din Qatar susține că problema poate duce la izbucnirea de incendii la rezervorul de combustibil. Această uzură timpurie a vopselei de suprafață poate scoate la iveală un strat de plasă proiectat să absoarbă fulgerele.
Strat inferior care poate fi apoi degradat "de vânt și de poluanții care pot pătrunde prin suprafață și pot deteriora plasa", care nu și-ar mai îndeplini rolul corespunzător, susține compania. Qatar Airways concluzionează că siguranța zborului a fost compromisă, contrar celor susținute de Airbus încă de la început, care evocă o banală chestiune de "cosmetică".
Fisuri serioase
Compania spune că a inspectat cele 23 de A350 din flota sa, oprite la sol de autoritatea de reglementare, și afirmă că a găsit "fisuri, unele grave, în special în jurul ferestrelor, expunerea și deterioarea protecției împotriva trăsnetului” Trebuie reamintit că totul a început în iunie anul trecut, când compania a anunțat că, la cererea autorităților de resort, a decis să suspende toate zborurile A350i.
Airbus a cerut ajutorul Agenției Europene pentru Siguranța Aviației care a constatat prezența fisurilor, declarând însă că nu este vorba despre defecțiuni și, prin urmare, securitatea pasagerilor nu poate fi pusă la îndoială.
Bătălia juridică
Airbus a amenințat cu darea în judecată, iar replica celor de la Qatar Airways nu a întârziat să vină. Prin urmare, compania Airbus va fi acționată în instanță în Marea Britanie. Se pare că nu există "altă opțiune decât găsirea unei unei rezolvări rapide în sala de judecată”, au declarat cei de la Qatar Airways.
Contactat de AFP, un reprezentant al Airbus a declarat că întreprinderea este "pregătită să adopte măsuri legale pentru a rezolva această dispută, în fața unei caracterizări eronate a problemelor de degradare a suprafețelor nestructurale la unele A350, a căror cauză principală a fost identificată".
Despăgubiri și rezilierea contractului
În ianuarie, compania aeriană din Golf a cerut despăgubiri de 618 milioane de dolari (546 milioane de euro) de la producătorul european de aeronave, în cadrul procesului intentat în Anglia. Câteva zile mai târziu, ca reacție la acest anunț, Airbus a anulat un contract separat pentru livrarea a 50 de aeronave A321neo.
Acest lucru a crescut presiunea asupra Qatar Airways, care s-a aflat într-o poziție dificilă. Compania aeriană riscă să nu aibă suficiente aeronave pentru a-și susține operațiunile (în special pentru Cupa Mondială de Fotbal) și pentru dezvoltare. Aceste avioane ar urma să fie livrate începând cu 2023. Dar instanțele britanice au ordonat Airbus să suspende anularea... Cazul urmează să fie judecat de Înalta Curte din Londra la sfârșitul lunii aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...