Rata de infectare a sărit de pragul de 15% în București. Noi restricții?
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rata de infectare în București a explodat
Rata de infectare în București a explodat
Rata de infectare a ajuns, miercuri, în București la 15,1 la mia de locuitori. Este cea mai mare incidență de la începutul pandemiei.

Conform DSP București, rata de infectare a ajuns luni la 15,1 la mia de locuitori.

Luni, incidența a fost 14,2 la mie, duminică, era 13,6 la mie, în creștere de la 12,65 sâmbătă.

CMBSU a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, potrivit prefectului Alexandra Georgiana Văcaru, angajatorii, la stat sau la privat, care au mai mult de 50 de salariați sunt obligați să organizeze programul de lucru pe grupe. În completare STB va pune mai multe mașini pe trasee.

În localitățile cu incidența de îmbolnăvire de peste 6 la mie, carantina de noapte este impusă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În cazul localităților unde incidența depășește 7,6 la mie, carantina de noapte este instituită și în restul zilelor săptămânii.

Carantina de noapte se aplică, potrivit HG 1.015/2021, de la sfârșitul lunii septembrie, în toate localitățile unde incidența trece de 6 la mia de locuitori, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 - 05:00.

Noi restricții pentru București. Rata de infectare, aproape de 15 la mia de locuitori

Pe de altă parte, carantina de noapte se aplică în toate zilele săptămânii dacă incidența din localitate trece de 7,5 la mie. Potrivit noilor reguli, carantina de noapte nu se aplică celor vaccinați, dovada făcându-se fie prin certificatul verde, fie prin adeverința de vaccinare (în format tipărit sau electronic).

Astfel, în cazul celor nevaccinați împotriva COVID-19, deplasarea pe perioada nopții, în localitățile în care a fost instituită carantina de noapte, se poate face în baza unei declarații pe propria răspundere, din care să rezulte necesitatea deplasării, sau a unei adeverințe de la muncă.

În cazul în care nu au o declarație pe propria răspundere valabilă, potrivit Legii 55/2020, cei nevaccinați anti COVID-19 riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Printre motivele care se pot invoca pentru deplasarea pe perioada instituirii carantinei se numără:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel