Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
ROBOR, un nou RECORD! Veste PROASTĂ pentru românii care dețin CREDITE BANCARE
ROBOR creşte semnificativ vineri. Ambii indici (la trei şi şase luni) au atins cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum.
Valoarea IRCC, aferentă perioadei octombrie-decembrie 2021, este de 1,08%, în declin față de nivelul de 1,25% aferent celui de-al treilea trimestru.
Ratele românilor care au împrumuturi în lei s-ar putea dubla, pentru că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor creditelor în lei contractate înainte de luna mai 2019 a crescut la 3,11%. E un salt major după o perioadă de stagnare de la jumătatea unii ianuarie, când se stabilise undeva la 3,05%.
Ca o comparație față de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu aproximativ 70%.
În acest context, analistul economic Adrian Bența a vorbit despre această creștere și a transmis un mesaj pentru românii care au credite și care vor să-și ia un credit anul acesta.
"Având în vedere întregul context al economiei noastre naționale, când avem o inflație de 8,1%, era de așteptat ca și rata dobânzilor, ca ROBOR-ul să crească. Prin urmare, persoanele care se află în situația de a plăti rate trebuie să facă două lucruri: fie își reduc unele cheltuieli, fie câștigă mai bine, au venituri mai mari, astfel încât să suporte diferența de dobândă.
Ne place sau nu, asta e situația de astăzi și trebuie să fim prudenți!", a declarat Adrian Bența, în direct la B1 TV.
În ciuda avertismentelor transmise de specialiștii în domeniul financiar și bancar către populație, în care le recomandă ca anul acesta să nu-și ia credite, există o mulțime de oameni care au nevoie totuși să facă o investiție într-o locuință sau au nevoie de credite de nevoi personale, dat fiind faptul că salariile sunt extrem de mici iar prețurile au explodat peste tot.
"În perioada următoare vom avea în continuare creșteri ale ratelor de dobândă și vor trebui să facă un calcul astfel încât atunci când estimează cele mai mici venituri ale lor să fie suficiente să acopere ratele, să acopere traiul de zi cu zi și pentru a acoperi ceea ce este ultra urgent. Deci trebuie făcut un calcul.
Dacă tu te aștepți ca în perioada următoare să nu ai venituri, atunci este bine să amâni un pic acel împrumut.
Cu siguranță, dacă discutăm de împrumuturi pe care le așteptăm de o viață, pentru a achiziționa o casă că întemeiem o familie, atunci poate discuția ar trebui gândită din perspectiva viitorului, astfel încât să reduci alte cheltuieli, dar să-ți permiți rata bancară pentru casa pe care o cumperi", a completat el.
Ce înseamnă asta și cât vei avea de plată - vezi AICI
Acest indice folosit pentru calculul dobânzilor creşte ca o consecință directă a faptului că Banca Națională a hotărât în luna ianuarie să majoreze cu încă 0,25 la sută dobânda de politica monetară.
Este o măsură pe care BNR a luat-o pentru a contracara inflaţia galopantă, care a ajuns acum la 8.2%, BNR a majorat dobânda cheie şi anul trecut chiar de două ori.
În luna octombrie a fost a fost majorată de la 1.25% la 1.5%, iar în luna noiembrie până la 1.75%. Iar în prezent este de 2%.
În urmă cu mai bine de o lună, economistul Nicolaie Alexandru-Chidesciuc a realizat recent un raport pentru J.P. Morgan, iar concluziile lui erau alarmante pentru românii care au credite.
Acesta a susținut că Banca Națională a României (BNR) va fi nevoită să majoreze dobânda de referinţă la 5,5%, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari pentru tipurile de contracte financiare, inclusiv credite ipotecare, descoperiri de cont și alte tranzacții financiare mai complexe, arată evz.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...